W państwie Szwecja znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Sztokholm. Szwecja ma powierzchnię 449 964 km2, a liczba ludności to 8 878 085. Gęstość zaludnienia to ok. 20 os/km2. Szwedzi są bardzo otwartym narodem, podobnie jak w kwestiach społecznych. Dziś w Szwecji możemy znaleźć wiele kuchni świata, ale nie brakuje regionalnych dań. Kuchnia szwedzka nie jest zbyt popularna w naszym kraju, a najczęściej kojarzy nam się ze szwedzkim stołem podczas śniadań w hotelach. Tradycyjna wywodzi się właśnie z tych stron, gdzie gospodarze nie wiedząc, kiedy przyjdą goście z innej wioski, zostawiali nakryte stoły, które czekały na przybyszów o każdej porze dnia. Jaka jest kuchnia szwedzka? Jakie przyprawy stosują w kuchni szwedzkiej?
Przyprawy kuchni szwedzkiej
Szwecja jest krajem rozciągniętym południkowo. Tradycyjnie na dalekiej północy jadano mięsa, takie jak renifery, oraz inne potrawy z dziczyzny, z których część ma swoje korzenie w kulturze lapońskiej, z kolei na południu większą rolę odgrywały świeże warzywa. W wielu tradycyjnych potrawach stosuje się proste, kontrastujące ze sobą smaki, jak na przykład w tradycyjnym daniu z klopsików i brązowego sosu śmietanowego z cierpką, ostrą konfiturą z borówek (trochę podobna w smaku do sosu żurawinowego). Kuchnia szwedzka cechuje się bardzo małym wykorzystaniem przypraw, do dań dodaje się: pietruszkę i koper, i są to najpopularniejsze przyprawy kuchni szwedzkiej.
Kuchnia szwedzka
Kuchnia szwedzka to tradycyjny styl gotowania, na który wpływ miała historia tego kraju. Podstawą tej kuchni są głównie mięso, ziemniaki i warzywa, a wiele potraw gotuje się lub przyrządza na parze. Szwedzką potrawą narodową są klopsiki, podawane z tłuczonymi ziemniakami i dżemem borówkowym. Kuchnia szwedzka jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: Köttbullar, Surströmming i Kanelbulle.
Potrawy kuchni szwedzkiej
Kuchnia szwedzka jest kuchnią tradycyjną, która rozwijała się na przestrzeni wieków w wyniku zmian społecznych i politycznych. Duży wpływ na jej kształtowanie mają klimat i geografia kraju, a także jego dziedzictwo kulturowe. W skład kuchni szwedzkiej wchodzi wiele różnych potraw, takich jak klopsiki, ziemniaki, marynowane śledzie, łosoś i wiele innych. Najpopularniejszą potrawą kuchni szwedzkiej są klopsiki mięsne wykonane z mięsa wieprzowego, czyli köttbullar. Tradycyjnej kuchni szwedzkiej nie byłoby bez kiszonego śledzia, czyli surströmming. Inne szwedzkie dania to także: kanelbulle, czyli bułeczka drożdżowa z cynamonem, mięso z renifera, a także owoce morza.