W państwie Trynidad i Tobago znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Port of Spain. Trynidad i Tobago ma powierzchnię 5 128 km2, a liczba ludności to 1 104 209. Gęstość zaludnienia to ok. 215 os/km2. To właśnie w tym miejscu, na karaibskich wyspach powstała fantastyczna mieszanka kuchni z różnych części świata, która wykreowała kuchnię Trynidadu i Tobago. Przyprawy nadają fantastycznego smaku wszystkim potrawom i zabierają w przepyszną podróż po Karaibach. Jak na każdej wyspie, dominują tutaj dania rybne, a także owoce morza. Dla nieco bardziej odważnych, kucharze serwują dania z mięsa rekina.
Przyprawy kuchni Trynidadu i Tobago
W kuchni Trynidadu i Tobago używa się bardzo wielu różnych przypraw. Do najbardziej popularnych przypraw należą curry, imbir, czosnek, kminek i papryczki chili. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni Trynidadu i Tobago. Przyprawy te są stosowane w wielu tradycyjnych daniach, takich jak kurczak i ryż w curry, i nadają potrawom charakterystyczny smak. Wyspy Trynidad i Tobago potrafią zaoferować niesamowicie wiele na stole.
Kuchnia Trynidadu i Tobago
Kuchnia Trynidadu i Tobago to mieszanka wpływów afrykańskich, indyjskich, chińskich, europejskich i kreolskich. Kultura żywieniowa tego kraju została ukształtowana przez jego historię jako tygla różnych kultur. Kuchnia Trynidadu i Tobago jest naprawdę wyjątkowa i każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Bardzo dużo potraw jest gotowanych i duszonych, a podstawowym dodatkiem jest oczywiście mleko kokosowe. W wielu miastach dostępne są świeże ryby i owoce morza. To właśnie one są podstawowym składnikiem w diecie mieszkańców wysp. Owoce morza można znaleźć w lokalnych pierogach i wielu innych potrawach.
Potrawy kuchni Trynidadu i Tobago
Jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni Trynidadu i Tobago jest kurczak w sosie curry z roti. Jest to danie przygotowywane z przypraw curry, kurczaka i chleba roti, które stanowi podstawę kuchni indyjskiej w tym kraju. Inną popularną potrawą jest pelau, czyli danie z ryżu i groszku gołębiego, przyprawione mlekiem kokosowym i przyprawami. Danie to podaje się zazwyczaj z kurczakiem lub wołowiną. Trynidad i Tobago to także dom dla wielu dań z owoców morza. Jedną z najpopularniejszych jest zupa callaloo, którą przyrządza się z krabów lub krewetek i zieleniny. Niezwykle ważne są również słodycze. Na wyspach można znaleźć wiele oranżady kokosowych, cukierków z trzciny cukrowej i świeżych owoców. Wiele tych słodyczy przypomina hinduskie słodkości. Powszechna jest również woda kokosowa, a dla dorosłych bez problemu można znaleźć karaibski rum.