W państwie Tunezja znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Tunis. Tunezja ma powierzchnię 163 610 km2, a liczba ludności to 9 924 742. Gęstość zaludnienia to ok. 60 os/km2. Wiele osób decyduje się na wyprawę do Tunezji. Jest to atrakcyjny kraj ze świetną pogodą, ale nie możemy zapominać o kuchni tunezyjskiej. Przyprawy tworzą niesamowite i aromatyczne przyprawy. Na talerz warto zabierać tradycyjne dania z kuchni Tunezji, aby w pełni poczuć niesamowite walory smakowe tego miejsca, które od wielu lat jest tyglem etnicznym, co ma oczywiście swoje odzwierciedlenie w kuchni tego kraju.
Przyprawy kuchni tunezyjskiej
Kuchnia tunezyjska znana jest z używania przypraw. Popularne przyprawy to kminek, kolendra, papryka i papryka chili. Inne, mniej popularne przyprawy to koper włoski, anyż, goździki i cynamon. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni tunezyjskiej. Pozwalają one przygotowywać najważniejsze narodowe dania Tunezyjczyków. Harrisa, czyli mieszanka przypraw jest niezwykle często dodawana do wielu dań kuchni tunezyjskiej.
Kuchnia tunezyjska
Kuchnia tunezyjska to wyjątkowa mieszanka wpływów śródziemnomorskich i afrykańskich. Położenie kraju na skrzyżowaniu tych dwóch kultur zaowocowało powstaniem stylu kulinarnego, który jest zarówno wyjątkowy, jak i smaczny. Tunezyjskie potrawy są często aromatyczne i obfite. Dużą popularnością cieszą się tu kasze, zupy, ale także warzywa strączkowe. Najlepsze dania są dostępne w mniejszych restauracjach, ponieważ w tych większych królują steki, owoce morza i ryby z frytkami.
Potrawy kuchni tunezyjskiej
W tradycyjnej kuchni tunezyjskiej wiele potraw jest grillowanych, a także przyrządza się je przez bardzo długi czas w domu. Niezwykle ważne są zupy, które spożywa się każdego dnia. Należy do nich popularna Chorba Isen Asfour podawana z makaronem w kształcie języków. Slata Mechouia to grillowana sałatka, która jest stworzona na bazie pomidorów, papryki, cebuli i z dodatkiem czosnku. Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni tunezyjskiej jest oczywiście kuskus. Jest on gotowany, a następnie rozcierany na parze, a następnie jest dodawane mięso (jagnięcina) lub warzywa. Bardzo popularną przekąską jest Frikasse, czyli niewielka bułeczka wypełniona tuńczykiem, jajkami, ziemniakami oraz oliwkami. Dość ciekawe połączenie, które wypełnia dość ostra przyprawa harissa. Może być podawana również jako przystawka. W Tunezji jada się również mięso z dromadera, które jest najczęściej grillowane i ma pikantny smak.