W państwie Ukraina znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Kijów. Ukraina ma powierzchnię 603 700 km2, a liczba ludności to 48 055 439. Gęstość zaludnienia to ok. 80 os/km2. Kuchnia ukraińska jest unikalną mieszanką wschodnioeuropejskich i zachodnioeuropejskich tradycji kulinarnych. Potrawy ukraińskie często zawierają różnorodne warzywa, owoce, zboża, nabiał i mięso. Te składniki są charakterystyczne w kuchni ukraińskiej. Przyprawy kuchni ukraińskiej, które są Najczęściej używanymi to: kminek, koperek czy gorczyca, a także czosnek, czarny pieprz, sól, koperek, pietruszka, liść laurowy, majeranek i kolendra.
Przyprawy kuchni ukraińskiej
Kuchnia ukraińska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: kminek, koperek, czosnek, czarny pieprz i sól. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni ukraińskiej. Są one dodawane do wielu dań, a w szczególności do zup, takich jak barszcz czy solanka. Poza tym, są dodawane do wielu dań mięsnych i rybnych (w nadmorskich częściach Ukrainy). Koperek jest wykorzystywany również do przygotowania tradycyjnego dania ze stolicy, czyli kotlet po kijowsku. Wewnątrz piersi z kurczak, umieszczany jest koperek wraz z masłem.
Kuchnia ukraińska
Kuchnia ukraińska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: barszcz ukraiński, pierogi ruskie i bliny. Kuchnia ukraińska jest częścią kuchni wschodnioeuropejskiej. Potrawy ukraińskie są często obfite i obejmują szeroki wybór pieczywa, dań mięsnych, warzyw i owoców. Tradycyjna dieta ukraińska różni się w zależności od regionu. W Karpatach podstawową uprawą są ziemniaki i popularne są gołąbki. W nadmorskich regionach Ukrainy częściej, niż mięso jada się ryby. Daniem z Ukrainy są również pierogi ruskie, ponieważ pochodzą z terenów Rusi, a nie Rosji. Danie jest to popularne zarówno w kuchni polskiej, jak i ukraińskiej. Farsz jest najczęściej ziemniaczany z dodatkiem twarogu oraz z pieprzem i solą. Pierogi mogą być gotowane w wodzie lub podsmażane na patelni.
Potrawy kuchni ukraińskiej
Najpopularniejszą potrawą kuchni ukraińskiej jest nic innego, niż barszcz ukraiński. Jest to zaprawiana zupa, w której skład wchodzą również świeża kapusta, ziemniaki oraz buraki. Niektórzy kucharze dodają również kawałki gotowanej wołowiny lub wieprzowiny. Kolejną smakowitą zupą jest solanka, czyli gęsta zupa ugotowana na mięsnym lub rybnym rosole. Do tej zupy dodawane jest spora ilość przypraw ziołowych, a także dodanie kwasu chlebowego, a nawet wody po kiszonych ogórkach. Smak tej zupy jest podobny do zupy ogórkowej i szczi (rosyjskiej zupy).