Przyprawy kuchni urugwajskiej
Urugwaj posiada zróżnicowaną gamę przypraw, które są wykorzystywane w jego kuchni. Należą do nich kminek, chili w proszku, czosnek w proszku, papryka i oregano. Kuchnia urugwajska zazwyczaj zawiera dużo mięsa, więc przyprawy te pomagają nadać jej wyjątkowy smak. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni urugwajskiej.
Kuchnia urugwajska
Kuchnia urugwajska to prosta, ale pełna smaku mieszanka wpływów rodzimych i europejskich. Rozległe wybrzeże i żyzne równiny tego kraju dostarczają obfitości świeżych owoców morza, owoców i warzyw. Tradycyjne dania są zazwyczaj obfite i sycące, często zawierają mięso lub ryby gotowane w prostym gulaszu lub grillowane na otwartym ogniu. Umiarkowany klimat Urugwaju sprzyja produkcji doskonałych win, a narodowa potrawa, chivito, jest zwykle podawana z kieliszkiem czerwonego wina. Najpopularniejszym winem jest tutejsze Tannat. Poza winami, bardzo popularny jest tu również napój yerba mate. Nie ma złej godziny, aby wspólnie wypić ten pobudzający napój.
Dania kuchni urugwajskiej
Kuchnia urugwajska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Jednym z najpopularniejszych dań kuchni urugwajskiej jest chivito, czyli ogromna kanapka, której głównym składnikiem jest polędwica wołowa smażona na patelni. W jej wnętrzu można znaleźć także pomidory, bekon, sałatę, jajo na twardo, paprykę, ale także majonez i ser mozzarella. Urugwajczycy uwielbiają wołowinę. Kolejnym pysznym daniem jest churrasco, czyli bardzo duży krwisty stek wołowy, który jest serwowany z kolorową sałatą. W restauracjach można znaleźć ogromną ilość dań tzw. asado. Są to wszystkie potrawy przyrządzane z grilla. Oczywiście tu również króluje wołowina i steki. Co ciekawe, podawane są one bez przypraw i marynat. Jedyną przyprawą, którą chętnie doprawiają mięso wołowe jest sól i pieprz. Urugwaj słynie z wołowiny, lecz nie ma się co dziwić, skoro w Urugwaju jest więcej krów, niż ludzi.