Ten kraj na mapie wygląda na bardzo wyciągnięty i ma ogromny dostęp do Morza Południowochińskiego. Kuchnia tego kraju jest jednak znana na całym świecie i coraz częściej kojarzona. Jej dania to połączenie wielu smaków, ale to właśnie charakteryzuje kuchnię wietnamską. I przyprawy wietnamskie, nie możemy o nich zapominać. Fundamentem jest kolendra, której kucharze z Wietnamu używają w bardzo dużych ilościach. Stosuje się również dużą ilość świeżych składników i przypraw. Charakterystyczną cechą jest również używanie grzybów Mun czy tajskiej bazylii. Nie możemy oczywiście zapominać o sosie rybnym, który jest tu dodawany niemal do każdego dania. Najbardziej znanym daniem jest zupa pho, która bez wątpienia może być chlubą Wietnamczyków. Zdarza się, że jedzą ją również na śniadania czy kolacje.
Patelnia wok a przyprawy wietnamskie
Wietnamczycy podobnie jak Chińczycy swoje potrawy gotują w specjalnych naczyniach. Nie inaczej jest z wokie. Są to specjalne patelnie, o wyższych ściankach i posiadające najczęściej uchwyty z dwóch stron. Zapobiegają one oparzeniom, gdy kucharz zachowuje zawartość w ruchu w czasie smażenia. Mają one kulisty kształt, jednak dzisiejsze woki są dostosowane do używania ich na płytach indukcyjnych, dlatego posiadają spłaszczone dno. Umożliwiają one smażenie potraw w małej ilości tłuszczu. Naczynie stało się tak popularne, że cały świat oferuje możliwość kupna patelni wok. A przyprawy wietnamskie są coraz częściej dopełniaczem udanego zakupu.
Charakterystyka i przyprawy wietnamskie
Poprzez południkowe położenie Wietnamu, możemy tam znaleźć 3 regiony kulinarne. Każdy z nich różni się od pozostałego, ale wszędzie króluje ryż kleisty. Główny składnik większości dań jest przygotowywany na wiele sposobów. Ta różnorodność i kreatywne rozwiązania lokalnych kucharzy, sprawia, że kuchnia wietnamska może być różna w smaku zależnie od regionu. Zachwyci podniebienia wymagającego smakosza. Sos sojowy ustępuje miejsca sosowi rybnemu w kuchni wietnamskiej, dzięki temu możemy ją odróżnić od kuchni chińskiej. Używanie tego sosu jest cechą cechą charakterystyczną jak i przyprawy wietnamskie, które są używane zawsze świeże. Najbardziej znana jest oczywiście kolendra, ale także mięta wietnamska czy bazylia tajska. Co więcej, dania przyprawia się też często limonką, sokiem z trzciny cukrowej, a także trochę mniej popularną palczatką cytrynową.
Najpopularniejsze dania z przyprawami z kuchni wietnamskiej
Zupa Pho to wietnamski rosół. Wykorzystuje się do niego ryżowego makaronu, a także kurczaka lub wołowiny. Zależnie od tego, na jakim mięsie jest gotowana zupa, ma ona swoją nazwę. Tym sposobem każdy wie, na którym rodzaju mięsa jest gotowana ta zupa. Jest ona zdecydowanie najpopularniejszym daniem z przyprawami z kuchni wietnamskiej, ale nie możemy zapominać o napojach z tego regionu świata. Jest nim chociażby kawa wietnamska, czyli mocna robusta często podawana z mlekiem skondensowanym i cukrem. A poza tym nie możemy zapominać o wietnamskich przyprawach, które są bardzo ważne w tej kuchni.
Gdzie rośnie pieprz?
Podobnie jak najdroższe przyprawy świata, pieprz był towarem niezwykle pożądanym przez Europejczyków, a Ci którzy handlowali przyprawami czekała fortuna i bogactwo. Towaru nie było zbyt wiele, a przyprawy, takie jak …