Jest takie jedno państwo na ziemi, które kojarzy się nam z niezliczoną liczbą starożytnych budowli, pięknych krajobrazów, klimatycznych miast, pięknych wysp i plaż, a także świetną kuchnią. Miejsc takich jest kilka, ale jeżeli wszystkie wyżej wymienione rzeczy są na światowym poziomie, to może to oznaczać, że mam na myśli Włochy. Państwo z Półwyspu Apenińskiego stworzyło nie tylko bogatą kulturę, ale także znaną na cały świat kuchnię włoską. Przyprawy włoskie są świętością, zawsze muszą być świeże i pozyskiwane z lokalnych rejonów. Historia sięgająca starożytności wytworzyła fantastyczne smaki. Kuchnia stała się bardzo bogata i różnorodna. Miało na to wpływ wielkie tereny, które kiedyś podlegały czy były przyległe do Cesarstwa Rzymskiego. Na przestrzeni lat, w całej słonecznej Italii wykreowały się regiony kulinarne. Miejscowi kucharze ze swoich dań czynili prawdziwe arcydzieła kulinarne. W czasach renesansu, to właśnie tu powstała pierwsza książka kucharska, a można w niej znaleźć przepisy kuchni włoskiej samego Martina da Como. Włosi są niesamowitymi kucharzami do dnia dzisiejszego, a na całym świecie można znaleźć dania kuchni włoskiej. Historia jest bardzo długa, ale to smak dań włoskich spowodował, ekspansje kuchni włoskiej na cały świat.
Stolica kuchni włoskiej – przyprawy włoskie
We Włoszech występuje kilka regionów kulinarnych, ma to związek z tym, że Włosi wykorzystują składniki z najbliższej okolicy. Dlatego, ciężko jednoznacznie wskazać stolicę kuchni włoskiej. Przyprawy włoskie też są zależne od miejsca zebrania, a dzięki temu kuchnia jest niesamowicie zróżnicowana, ponieważ zjemy co innego na północy i co innego na południu kraju. A, że kraj dość długi to dań jest sporo. Są miasta, które kojarzą nam się z kuchnią włoską od razu. Pizza Neapolitańska z Neapolu czy znany sos bolognese z Bolonii, lecz kulinarne cuda potrafią robić również kucharze z Turynu, Florencji czy z Sardynii. Myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że nie ma miasta, które jest stolicą kuchni włoskiej. Poza tym wzdłuż samego wybrzeża bardzo popularne jest spożywanie ryb i owoców morza. A nie możemy zapominać o tym, że poszczególne regiony włoskie szczycą się niesamowitymi wyrobami cukierniczymi jak tiramisu czy tradycyjnymi włoskimi lodami.
Charakterystyka i przyprawy włoskie
Każdy Włoch jest przywiązany do tradycji. Jeśli chodzi o gotowanie, jest dokładnie tak samo. Przepisy przechodzą bardzo często ze starszych członków rodziny na młodszych, lecz to, co najważniejsze dotyczy samych składników. Większość składników to produkty, które są dostępne w najbliższej okolicy o danej porze roku. Chociażby sos pomidorowy na pizzy neapolitańskiej pochodzi z pomidorów, które są uprawiane na zboczach Wezuwiusza nieopodal Neapolu. Najważniejszą zasadą jest przygotowanie dań na świeżych składnikach. Bardzo powszechne jest stosowanie oliwy z oliwek, samych oliwek, a także pomidorów, cebuli czy czosnku. Są to bazowe produkty, a jest jeszcze coś co jest bardzo charakterystyczne. Przyprawy włoskie, które nadają daniom unikalnego smaku, który podbija serca ludzi z całego globu. Kuchnia włoska może nam się kojarzyć z bazylią, oregano, pieprzem, estragonem czy tymiankiem.
Najpopularniejsze dania z przyprawami z kuchni włoskiej
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata. Restauracje serwujące dania włoskie są już niemal w każdym państwie. Kucharzami są w nich Włosi, chociaż coraz częściej można spotkać już lokalnych kucharzy próbujących swoich sił we włoskich restauracjach. Jej popularność jest tak wielka, że każda osoba na świecie potrafi już wymienić najpopularniejsze dania z przyprawami z kuchni włoskiej. Pizza, ravioli, risotto, tradycyjny sos boloński, bruschetta czy wiele rodzajów makaronu jak spaghetti, cannelloni czy tagliatelle. Na włoską kuchnię składają się również słodkie desery włoskie. Są to przede wszystkim świetne lody, panna cotta, czy także mające ogromną rzeszę fanów tiramisu. I na sam koniec nie możemy zapomnieć, że jest to kraj, w którym kawa to coś więcej, niż kawa i jest tu podawana na wiele sposobów, a każdy Włoch wypija dziennie kilka lub kilkanaście filiżanek tego pobudzającego, czarnego napoju.