Majeranek – właściwości i wykorzystanie popularnej przyprawy kuchni europejskich

majeranek

Majeranek jest popularną przyprawą w kuchniach europejskich. Ma silny, ostry smak i jest stosowany do przyprawiania mięs, zup i warzyw. Majeranek jest także używany do produkcji herbat ziołowych i ma właściwości lecznicze. Wspomaga on układ trawienny, a także pomaga na niestrawność. Morze Śródziemne jest miejscem pochodzenia majeranku. Jakie są właściwości i wykorzystanie popularnej przyprawy w kuchniach europejskich?

Jakie właściwości ma majeranek?

Majeranek jest ziołem należącym do rodziny miętowatych. Przyprawa ziołowa ma słodki, ale lekko gorzki smak i silny, ale zarazem aromatyczny zapach. Jakie właściwości ma? Majeranek jest bogaty w witaminy A, C, E, K, a poza tym jest niezwykle bogaty w wapń, żelazo, potas, fosfor czy cynk. Majeranek posiada również bardzo dużo kwasów tłuszczowych, dzięki czemu można go wykorzystać jako przeciwzapalny środek. Uważa się, że zioło to ma również właściwości lecznicze i jest stosowane w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak przeziębienia, bóle brzucha i głowy.

Do jakich potraw warto dodać majeranek?

Majeranek to uniwersalne zioło, które można stosować w wielu różnych potrawach. Na samym początku warto wspomnieć, że majeranek suszony ma o wiele więcej aromatu niż świeży majeranek. Jedna łyżka suszonego majeranku odpowiada trzem łyżkom świeżego. Majeranek można stosować w postaci świeżej, suszonej lub zmielonej na proszek. W przypadku stosowania świeżego majeranku należy dodawać go do potraw pod koniec gotowania, aby nie utracić jego aromatu. Do jakich potraw warto dodać majeranek? Ze względu na swoje właściwości wspomagające procesy trawienne, dodaje się go do dań ciężkostrawnych. Zastosowanie majeranku w kuchni można zauważyć przy przyprawianiu mięs (baranina, wieprzowina i dziczyzna), warzyw, sosów, a także zup. Chyba nikt nie wyobraża sobie żurku lub barszczu czerwonego bez przyprawiania go suszonym majerankiem.

Choroby, w których może pomóc majeranek

Majeranek jest ziołem, które może być stosowane w leczeniu wielu różnych chorób i dolegliwości. Zioło to ma bardzo dużo wartościowych składników, które pomagają w walce z chorobami. Majeranek może pomóc przy katarze czy kaszlu. Co więcej, działa on pozytywnie przy problemach z: trawieniem, utrzymaniem właściwej masy ciała, obniżonym libido, a także z trądzikiem. Majeranek może być również stosowany w celu poprawy krążenia i zmniejszenia stanów zapalnych.

Kto nie powinien spożywać majeranku?

Majeranek w małych ilościach nie powinien być szkodliwy praktycznie dla nikogo. W przypadku spożywania dużych ilości tej przyprawy, mogą pojawić się pewne dolegliwości. Kto nie powinien spożywać majeranku? Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży, a także te, które karmią piersią swoje dzieci. Uważać powinny również osoby z niskim ciśnieniem krwi i cierpiące na zakrzepicę, ponieważ majeranek może powodować bóle głowy, a nawet stany depresyjne. Maść z majeranku nie powinno być również nakładana na skórę, która jest narażona na długotrwałe nasłonecznienie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*