Najlepsze sposoby jak obrać melona?

obieranie melona

Melon jest rodzajem owocu, który jest uprawiany w wielu różnych krajach. Znany jest ze swojego słodkiego smaku i soczystej konsystencji. Owoc melona jest bardzo popularny w okresie letnim, ponieważ można go jeść na zimno lub z lodami. Występuje kilka odmian melonów, a najbardziej znany jest galia, czyli melon żółty. Miąższ z melona jest składnikiem wielu składników odżywczych oraz witamin. Melon zawiera wiele zalet zdrowotnych, a wartości odżywcze pomagają zapobiegać dużej liczbie chorób. Melon to jeden z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Smak i aromat są niezapomniane. Jednakże, aby cieszyć się tym smakiem, musisz go obrać. W tym artykule poznasz najlepsze sposoby jak obrać melona.

Obieranie melona – co warto wiedzieć o melonie?

Melony to rodzaj owoców, które zazwyczaj spożywa się na surowo. Można je obierać ostrym nożem, ale najlepiej jest użyć noża do melonów. Przed zjedzeniem melona należy usunąć z niego skórkę, ponieważ może ona zawierać pestycydy i inne substancje chemiczne. Najbardziej znanymi odmianami są: melon miodowy, melon żółty – galia, melon kantalupa i melon zielony. Jest wiele odmian melonów, które można obierać w różny sposób! Co warto wiedzieć o melonie przed obraniem? Ważne jest sprawdzenie tego, czy jest dojrzały. Pierwszym sposobem może być powąchanie go. Jeśli melon ma słodki zapach, to znaczy że jest dojrzały. Innym sposobem na stwierdzenie, czy melon jest dojrzały, jest przyjrzenie mu się. Skórka powinna się delikatnie uginać, być żółta i mieć kilka brązowych plamek. Jeśli skórka będzie się zapadać, melon jest prawdopodobnie zepsuty i nie warto go kupować.

Jak obierać melona – tradycyjny sposób

Istnieje wiele sposobów, jak obierać melona. Tradycyjny sposób, polega na przecięciu go na pół i wyciągnięciu pestek. Należy pamiętać o tym, aby dokładnie umyć melona, tak bakterie nie dostały się do jadalnej części melona podczas obierania. Należy go pociąć wzdłuż dłuższej strony. Najłatwiejszym sposobem do usunięcia pestek, które znajdują się wewnątrz owocu, będzie zwykła łyżka. Następnie trzeba wziąć nóż i pokroić skórkę z zewnętrznej strony melona. Mniejsze kawałki pozwolą nam w łatwiejszy sposób pozbyć się skórki. Jest to sposób podobny do tego, który znamy z obierania arbuzów. Kawałki melona można podawać w podobny sposób jak mango.

Jak obrać melona – sposób alternatywny

Melony to wspaniałe owoce, które można jeść latem. Są orzeźwiające, soczyste i słodkie. Przed zjedzeniem trzeba jednak wiedzieć, jak obrać melona. Sposób alternatywny jest może trochę trudniejszy, ale pozwala na wiele więcej możliwości. Na początku trzeba umyć melona, następnie obrać skórkę, przeciąć na pół i pozbyć się pestek z wnętrza. Dojrzały melon będzie idealny do stworzenia kostek lub kulek, które będziemy mogli użyć do sałatek owocowych. Melona warto jeść również z lodami, a coraz częściej łączy się z nietypowymi produktami spożywczymi, jak, chociażby szynka parmeńska. Melon galia jest niezwykle aromatycznym i posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*