PCOS i dieta: co jeść, gdy ma się zespół policystycznych jajników

pcos dieta

PCOS (z ang. Polycystic Ovary Syndrome), czyli Zespół Policystycznych Jajników to choroba endokrynologiczna, która może dotknąć kobiety w wieku rozrodczym. Nazywa ją to zespołem, ponieważ nie ma jednego czy dwóch objawów, tylko całą masę różnych schorzeń, które się do PCOS zaliczają. U każdej kobiety mogą to być różne schorzenia, nie koniecznie wszystkie z istniejących.

Wspomniany termin „endokrynologiczny” znaczy po prostu hormonalny. Dlatego też PCOS  objawia się poprzez między innymi:

– zaburzenia owulacji i nierówne miesiączki (a czasem ich brak)

– trądzik

– insulinoodporność

– cukrzyca typu drugiego

– hirsutyzm (pojawianie się owłosienia w miejscach typowych dla mężczyzn)

– bóle miednicy

– otyłość

Oprócz leczenia farmakologicznego, ważnym elementem łagodzenia symptomów jest również prawidłowa dieta i ćwiczenia fizyczne. Oczywiście im jest się bardziej otyłym, tym objawy mogą się nasilać – więc dla lepszego samopoczucia (i zdrowia!) trzeba odpowiednio zadbać o siebie.

Na jakie produkty żywnościowe uważać?

Wśród objawów PCOS jest na pewno niska odporność komórek na insulinę i słaby metabolizm. Dlatego podczas tworzenia sobie nowego jadłospisu, trzeba uwzględnić produkty i dania o małej ilości kalorii, by organizm strawił wszystko w swoim tempie.

Również z tego powodu należy unikać (albo przynajmniej jeść w mniejszych ilościach) produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny – czyli to, jaki mają wpływ na poziom cukru we krwi. Wśród nich wymienić można:

– miód

– słodycze

– piwo i inne słodkie napoje

– ryż biały

– pieczywo pszenne (i makaron)

– kasza manna

– płatki śniadaniowe

Należy ograniczyć wszystko, co jest kaloryczne – nie tylko dla samego schudnięcia, ale przede wszystkim dla kontrolowania poziomu cukru. Niestety, ale wiele przetworzonych produktów trzeba będzie odstawić.

Co jeść gdy mamy problem?

Skoro produkty o wysokim indeksie glikemicznym szkodzą, to w takim razie dieta powinno być bogata w to, co ma ten indeks jak najniższy. Muszą to być produkty mało przetworzone i mało kaloryczne, z mniejszą ilością tłuszczów nienasyconych i cukrów prostych, ale również z bogatą zawartością błonnika. Odpowiednia dieta dla każdej chorej na PCOS (właściwie – dla tych zdrowych również) powinna składać się z:

– owoców i warzyw (sprawdź, które mają niski indeks glikemiczny)

– ryb i skorupiaków

– jaj

– orzechów i innych nasion roślin strączkowych

– ryżu brązowego

– pieczywa żytniego razowego

– szpinaku, rukoli (zieleniny)

– mleka innego niż krowie (migdałowe, kokosowe)

– awokado (świetnie zastępuje masło!)

– produktów pełnoziarnistych

Niepłodność u kobiet – odpowiedni rozkład posiłków to podstawa

Posiłki powinny być mniejsze, ale często przyrządzane (co 3-4 godziny), a aktywność fizyczną sobie podziel na kilka dni po kilkanaście – kilkadziesiąt minut. Nie muszą to być wymagające ćwiczenia (chociaż mogą!), ale byle były skuteczne i choć trochę wyczerpujące. Efekty mogą być niezauważalne (albo w ogóle mogą nie wystąpić), ale na pewno pomogą pod względem zdrowotnym – aktywność fizyczna powoduje zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę, a przyrost mięśni wpływa na lepszy metabolizm.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*