Przepis na churros – najlepsze domowe churros

Przepis na churros

Churros są przysmakiem lubianym na całym świecie, szczególnie przez Hiszpanów i Portugalczyków. Czasami nazywa się je „hiszpańskimi pączkami”. Hiszpanie robią churros od wieków, zwykle w ramach obchodów karnawału lub festiwali. Coraz częściej możemy znaleźć ten przysmak również Polsce, szczególnie w takie święta jak Tłusty Czwartek. Tradycyjny przepis wymaga zmieszania jajek, mąki i cukru, a następnie ucierania ich na ciasto, które następnie smaży się w dużych kadziach z olejem. Powstały w ten sposób smakołyk jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Dodatkowa warstwa smaku pochodzi z posypania churros cynamonem i cukrem, tworząc przekąskę, której nie można się oprzeć.

Churros – co to za przysmak?

Churros to rodzaj hiszpańskiej i meksykańskiej przekąski, składającej się z głęboko smażonego ciasta, zazwyczaj uformowanego w długi, cienki cylinder i posypanego cukrem. Zazwyczaj podaje się je z gorącą czekoladą do maczania, czyli churros con chocolate. Dziś churros można znaleźć w całej Hiszpanii, Portugalii i Ameryce Łacińskiej. Stały się tak popularne, że wiele krajów przyjęło je jako swój narodowy przysmak. Niezależnie od tego, czy podróżujesz przez Hiszpanię, czy też jesteś na karnawale w Ameryce Łacińskiej, na pewno zetkniesz się z tym pysznym smakołykiem! 

Churros kcal – ile kalorii ma churros?

Churros to pyszna przekąska, którą można znaleźć w wielu krajach na całym świecie. Są to smażone na głębokim tłuszczu ciastka, które często pokrywa się cukrem cynamonowym lub sosem czekoladowym. Chociaż mogą być smaczne, niekoniecznie są najzdrowszym wyborem żywieniowym, ponieważ mają dość wysoką zawartość kalorii. Jedno churro może zawierać nawet 300 kcal, w zależności od wielkości i dodatków. Przeciętnie jednak, oryginalne churro bez żadnych dodatków będzie zawierać około 150 kcal na porcję, co i tak jest wysokim wynikiem, biorąc pod uwagę, że to tylko przekąska!

Przepis na churros – składniki

Churros to klasyczny hiszpański przysmak, który jest idealny na każdą okazję. Są łatwe do zrobienia i mają pyszny smak, który wszyscy uwielbiają. Aby rozpocząć, będziesz potrzebował następujących składników:

  • 250 gramów wody,
  • 100 gramów masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 250 gramów mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • litr oleju.

Opcjonalnie:

Podane składniki starczą na 30 sztuk pysznych churros, którymi może delektować się cała rodzinka.

Łatwy przepis na domowe churrosy

Łączenie składników:

Pierwszym krokiem podczas tworzenia naszych churros będzie zagotowanie wody z cukrem waniliowym, cukrem oraz solą. Do garnka wrzucamy mąkę i ucieramy przez około 2 minuty. Powstała masa powinna być jednolita, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka. Odstawić całą powstałą masę na około pół godziny, po czym wbić jajko i znów mieszać. Cały proces należy powtórzyć z resztą jajek, za każdym razem, mieszając masę do dokładnego połączenia się składników. 

Smażenie churros:

Całe powstałe ciasto należy umieścić w rękawie cukierniczy, a olej nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kiedy nasz tłuszcz się rozgrzeje, wyciskamy 8-10 centymetrowe kawałki ciasta bezpośrednio na nagrzany olej. Końce ciasta najlepiej odcinać nożyczkami. Churrosy należy smażyć partiami po kilka sztuk. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Jak zrobić churros w piekarniku?

Robienie churros w piekarniku to prosty i pyszny sposób na cieszenie się tym klasycznym przysmakiem. Aby je zrobić zacznij od umieszczenia kawałków ciasta na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i piecz je w piekarniku, aż staną się złotobrązowe. Najlepiej piec je w 170 stopniach Celsjusza przez około 10 minut. Po upieczeniu, wyjmij churros z piekarnika i podawaj je na ciepło z ulubionym dipem lub polewą. Robienie churros w piekarniku to łatwy sposób na uzyskanie chrupiącej powierzchni zewnętrznej i jednocześnie miękkiego wnętrza, które wszyscy kochamy w churros. Dzięki tej metodzie nie musisz się martwić o smażenie ich w oleju i możesz cieszyć się zaoszczędzonymi kaloriami. 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*