Przepis na pączki – najlepsze domowe pączki, lepsze niż z cukierni

Przepis na pączki

Pączki to tradycyjny wyrób cukierniczy, który zrobiony jest z ciasta drożdżowego i nadziewany tradycyjnie konfiturą lub marmoladą. Domowe pączki to zdecydowanie najlepszy sposób na pyszną słodką przekąskę. Z kilkoma prostymi składnikami, odrobiną czasu i cierpliwości, możesz zrobić pyszne, rozpływające się w ustach pączki, które są lepsze, niż te, które mogłaby zaoferować jakakolwiek cukiernia. W tym artykule przedstawimy wam najlepszy przepis na domowe pączki, jaki tylko możecie znaleźć w Internecie, a nasze pączki wychodzą lekkie i puszyste. Będzie to idealna przekąska na zbliżający się tłusty czwartek. 

Pączki kcal – ile kalorii ma pączek?

Pączki są ukochanym słodkim przysmakiem na całym świecie, ale ile kalorii ma jeden pączek? To może się różnić w zależności od rozmiaru i rodzaju, ale ogólnie rzecz biorąc, pączek ma około 200-350 kcal. Duże pączki, takie jak te znalezione w kawiarniach, mogą zawierać nawet do 500 kcal lub więcej! Lukrowany pączek z ciasta zawiera zazwyczaj około 350 kcal, podczas gdy wypełniony budyniem 300 kcal. Jeśli jednak chodzi o tradycyjne pączki z nadzieniem różnym i posypane cukrem pudrem to wydatek kaloryczny w granicach 290 kcal. Dla tych, którzy chcą ograniczyć kalorie, istnieją pewne opcje o niższej kaloryczności, takie jak mini-pączki, które zwykle zawierają mniej niż 100 kcal. Mimo, że jest to dla niektórych osób dość sporo kalorii istnieje kilka ciekawych sposobów na spalenie jednego pączka i jest to między innymi:

  • gorąca kąpiel,
  • oglądanie horrorów, 
  • relaksujący sen,
  • pojedynek w grach planszowych.

Przepis na pączki – składniki

Przygotowanie pysznego przepisu na pączki od podstaw jest zaskakująco proste! Warto zacząć od przygotowania:

  • 2 szklanek mąki uniwersalnej,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczki drożdży, 
  • 2 żółtek,
  • 20 gramów cukru,
  • 25 gramów masła,
  • małej szczypty soli,
  • pół litra oleju do smażenia pączków,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 40 gramów dowolnej marmolady.

Łatwy przepis na domowe pączki

Robienie domowych pączków to przyjemne doświadczenie dla każdego piekarza. Przy odrobinie przygotowań i kilku podstawowych składnikach można stworzyć pyszne, tradycyjne pączki w zaciszu własnego domu. Aby rozpocząć przepis na domowe pączki, rozpuść drożdże w dwóch łyżkach ciepłego mleka i dodaj do nich pół łyżki mąki i cukru. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ręcznikiem i odłóż na 15 minut. Następnie do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki uniwersalnej i dodajemy szczyptę soli, żółtka, masło, resztę cukru, pół szklanki ciepłego mleka oraz wcześniej przygotowany zaczyn. Wszystkie te składniki zagnieść razem i wyrabiaj przez co najmniej 5 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, ale lepkie i luźne. Przykryj ściereczką kawałek ciasta i pozwól mu odpocząć w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Następnie delikatnie rozwałkuj ciasto i podziel je na na cienkie koła przed smażeniem. Jeśli chcesz nadziewać ciasto możesz zrobić, to przed lub bo ich usmażeniu. Do garnka wlej olej i rozgrzej go do 175 stopni. Nasze pączki należy smażyć około 2-3 minuty na stronę. Po usmażeniu na złoty kolor z obu stron wyjmij je z oleju najlepiej na papierowy ręcznik. Po ostygnięciu możesz posmarować je lukrem lub posypać cukrem pudrem, aby uzyskać dodatkową słodycz.

Jak zrobić idealne pączki?

Robienie idealnych pączków to sztuka, która wymaga precyzji i cierpliwości. Aby zrobić idealne pączki, należy pamiętać o kilku ważnych aspektach. Kluczem do sukcesu jest wyrośnięte ciasto, jeśli nasze pączki będą za mało wyrośnięte, staną się ciężkie i nasiąkną tłuszczem. Warto również pamiętać, aby nie smażyć zbyt dużej ilości pączków na raz, ponieważ może spowodować to obniżenie temperatury tłuszczu.

Jak nadziewać pączki?

Nadziewanie pączków to prosty proces, który można wykonać przed lub po usmażeniu pączka. Jeśli robisz swoje własne pączki, pokrój ciasto i uformuj je w pierścień przed wrzuceniem do gorącego oleju. Kiedy pączek będzie już złotobrązowy i upieczony, odstaw go do ostygnięcia. Kiedy pączek ostygnie na tyle, że można się nim zająć, użyj tylki cukierniczej, aby nadziać upieczone wcześniej pączki. Nadziewanie pączków po usmażeniu jest dobrym sposobem, ponieważ nadzienie nie przeważa pączków i możemy usmażyć je równomiernie. Jeśli jednak zdecydujesz się na nadziewanie pączków przed smażeniem, to na rozpłaszczony kawałek ciasta, należy nałożyć wybrane nadzienie, następnie zaklepać ciasto i uformować kulkę. 

Jak zrobić pączki żeby były puszyste?

Przygotowanie puszystych pączków to prosty i satysfakcjonujący proces. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie rozgrzanie tłuszczu oraz zostawienie ciasta do wyrośnięcia. Zbyt niska temperatura oleju, w którym smażymy nasze pyszne pączki może spowodować, że będą one ciężkie, tłuste i niesmaczne. Z kolei zbyt wysoka temperatura może sprawić, że przygotowane przez nas wcześniej ciasto zacznie się zbyt szybko rumienić, a nawet palić na zewnątrz, w środku pozostając surowym. Puszyste pączki możemy uzyskać również przez dodanie wcześniej roztrzepanych jajek do naszego ciasta. Ciasto, do którego dodamy nieroztrzepane jajka, może finalnie wyjść zbite. Spowoduje to problem i trudność z jego wyrośnięciem. Jeśli będziemy stosować się do tych kilku prostych rad, nasze pączki z pewnością wyjdą puszyste i pyszne.

Pączki w tłusty czwartek – skąd ta tradycja?

Tradycja spożywania pączków w tłusty czwartek sięga czasów pogańskich i jest obchodzona w różnych krajach na całym świecie. Dawniej oznaczała odejście zimy i nadejście wiosny, a także sposób na powitanie nowej pory roku za pomocą tłustych potraw. Ludzie świętowali ten dzień, pijąc wino i jedząc pączki nadziewane smalcem, a także pączki chlebowe. Istnieje również zwyczaj pieczenia specjalnych pączków z ukrytym w środku orzechem lub migdałem. Osoba, która znajdzie ukrytą w pączku niespodziankę, będzie obdarzona szczęściem przez cały rok. Zwyczaj jedzenia pączków na słodko zrodził się w XVI w. Obecnie cukiernicy głowią się czym zaskoczyć swoich klientów i powstają coraz to nowsze propozycje dostosowane dla każdego.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*