Piernik śląski to tradycyjny przysmak bożonarodzeniowy pochodzący z regionu śląskiego w Polsce. Jest to słodki, świąteczny deser z dodatkiem suszonego piernika, migdałów i orzechów. Wszystkie składniki moczone są w ciemnym piwie, które nadaje smak całej potrawie. Zamiast piwa dawnej używało się wywaru z rosołu lub głów karpi. Obecnie przepis trochę się zmienił i możemy go spotkać również w wersji z dodatkiem suszonych owoców oraz kompotów. W różnych częściach Śląska moczka przygotowywana jest na różne sposoby, głównie różni się użyciem dodatków, natomiast w każdym z przepisów jej podstawą jest piernik.
Moczka – historia i tradycja Śląska
Moczka to tradycyjny deser pochodzący ze Śląska, regionu położonego w południowej części Polski. Historia Moczki sięga XIX wieku, kiedy to po raz pierwszy została uwarzona przez miejscowych rolników pod nazwą bryja. Od tego czasu Moczka stała się ważną częścią kultury i tradycji Śląska. Dawniej produkty na moczkę były przygotowywane już późnym latem. Suszono wówczas jabłka, gruszki i śliwki. Moczka jest zazwyczaj warzona w domu z prostych składników, a jej bazą obecnie jest piwo. Ze względu na swój niepowtarzalny smak, Moczka stała się popularna wśród mieszkańców Śląska i co roku gości na ich stołach podczas wigilii. Popularność Moczki rosła przez lata zarówno na Śląsku, jak i poza nim. Dziś serwowana jest w wielu barach i restauracjach w całej Polsce, dając ludziom szansę na spróbowanie tego wyjątkowego dania, które ma tak głębokie korzenie w śląskiej kulturze i tradycji.
Jakie składniki użyć na świąteczny śląski piernik?
Do wykonania świątecznego piernika śląskiego potrzebne będą następujące składniki:
- 1/4 kilograma piernika miodowego,
- pół litra ciemnego piwa karmelowego,
- 100 gramów rodzynek,
- 50 gramów płatków migdałowych,
- 100 gramów fig,
- 100 gramów łuskanych orzechów włoskich,
- 100 gramów daktyli,
- 100 gramów suszonych ananasów,
- pół słoika kompotu ze śliwek,
- pół gorzkiej czekolady,
- 1/4 kg suszonych śliwek,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- cukier, który dodajemy według uznania.
Moczka czyli świąteczny śląski piernik – prosty przepis
Moczka to tradycyjny śląski piernikowy smakołyk, którego bazą jest piernik. Zazwyczaj zawiera suszone owoce i może być podawany na różne sposoby. Moczka jest popularna w okresie Bożego Narodzenia i często podawana jest jako przekąska lub deser. Aby przygotować ten pyszny smakołyk, wystarczy zetrzeć piernik na tarce z dużymi oczkami, zalać piwem karmelowym i pozostawić na noc. Wszystkie suszone owoce pokroić, rodzynki parzyć, a orzechy rozgnieść. Wszystkie wcześniej pokrojone składniki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do składników dodajemy zmiksowany piernik, kompot oraz startą czekoladę. Dodajemy cukier i cytrynę według uznania. Cały czas staramy się mieszać, żeby składniki się nie przypaliły. Z masła i mąki robimy zasmażkę, którą dodajemy do moczki, a następnie zagotowujemy.
Jakie właściwości ma świąteczny śląski piernik?
Świąteczny piernik śląski to tradycyjne deser, który z pewnością znajdziemy w tej części polski. Sklepowe wersje tego dania często posiadają niekorzystne dla zdrowia składniki, takie jak utwardzone tłuszcze roślinne, które spożywane w nadmiernych ilościach grożą rozwojem otyłości, dlatego warto wykonać je samodzielnie. W tym tradycyjnym daniu znajdziemy suszone owoce, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie jelit. W suszonych śliwkach natomiast znajdziemy 5 razy więcej witaminy A niż w świeżych owocach. Orzechy i migdały natomiast zapewniają solidną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom tak zwanego „złego” cholesterolu LDL, co chroni przed poważnymi chorobami układu krążenia. Dlatego warto w tym roku zdecydować się na przyrządzenie tego pysznego deseru w naszych domach.,
Ile kalorii ma moczka?
Moczka czyli gotowane bakalie i suszone owoce to przysmak południowej polski. Często polewa się nią makówki, a w porcji 150 gramów znajdziemy około 400 kalorii.
Dodaj komentarz