Przyprawa kozieradka

kozieradka

Kozieradka to roślina, która od wieków jest stosowana w lecznictwie. Jej inna nazwa to koniczyna grecka lub greckie sianko. Właściwości kozieradki zostały już bardzo dawno docenione w medycynie na kontynencie azjatyckim. Jej zastosowanie jest bardzo popularne w wielu azjatyckich krajach. Nasiona kozieradki od wielu lat są wykorzystanie w kuchni indyjskiej, ale także w tradycyjnej medycynie w Chinach i w Indiach. Przyprawa kozieradka to nieodłączny dodatek bardzo wielu potraw z tej części świata i popularny składnik wielu mieszanek przyprawowych. Do czego można dodać tę przyprawę?

Właściwości lecznicze – przyprawa kozieradka

Kozieradka jest popularną przyprawą w wielu kuchniach. Jest niezwykle ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze. Serwisy stołowe i pudełka z przyprawami mogą być schowane w jednym miejscu. Przyprawa kozieradka jest przede wszystkim niezwykle pomocna przy problemach z układem pokarmowym. Co ważne, obniża poziom cukru we krwi, a także łagodzi stany zapalne i wspomaga proces wydzielanie kaszlu z organizmu. Od wieków jest używana do leczenia różnych dolegliwości i uważa się, że ma wiele korzyści dla zdrowia. Właściwości lecznicze kozieradki są wykorzystywane również do stanów zapalnych skóry. Okłady stosuje się między innymi do walki z czyrakami, ropniami i owrzodzeniami.

Zastosowanie przyprawy kozieradka w kuchni

Kozieradka to pyszna przyprawa, która ma swoje zastosowanie w kuchni. Kozieradka przyprawa może być wykorzystana w wielu różnych potrawach, aby podkreślić ich smak. Kozieradka może być używana w curry, gulaszach i zupach. Jest to również świetna przyprawa, którą można dodać do potraw z warzyw. Bardzo często jest również stosowana, jako składnik indyjskiej mieszanki przypraw pięciu smaków, a niektórzy dodają jej również do garam masala. Nasiona kozieradki zawierają pikantny smak, który jest jednak wykorzystywany w przemyśle cukierniczym – jest to jeden ze składników chałwy. Zastosowanie kozieradki jest widoczne głównie w kuchni hinduskiej. Nasiona kozieradki mają dość specyficzną nutę goryczy i często stosuje się prażenie, aby się jej pozbyć. Natomiast, świeże liście kozieradki pospolitej stosuje się do sałatek. Wysuszone liście (kasoori methi) pasują do wielu warzywnych i pikantnych dań, a także pikli, chutney i sosów. Kozieradka stosowana jest również przy tworzeniu produktów z warzyw strączkowych np.: humusu.

Do czego jeszcze służy kozieradka?

Nasiona kozieradki wykazują wiele właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Do czego jeszcze służy kozieradka? Kozieradka jest również znana z wykorzystania w kosmetologii. Bardzo często jest wykorzystywana przy produkcji kremów dla skóry trądzikowej i łojotokowej. Wchodzi w skład wcierki z naparu kozieradki. Pomaga on wzmocnić włosy, zapobiega wypadaniu włosów, a także pomaga przy wzroście kosmyków. Co ciekawe, kozieradka służy również kulturystom. Działanie tej rośliny pomaga na zredukowanie ilości tkanki tłuszczowej, a także pozwala na podwyższenie stężenia testosteronu u mężczyzn (według badań z 2010 roku nie ma ona wpływu na poprawę wytrzymałości i siły mięśniowej).

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*