Jeśli chcemy przywieźć z Meksyku nieco smaku, warto zakupić tradycyjną przyprawę meksykańską. Sposobów na Meksyk w domu może być wiele. Możemy słuchać ich tradycyjnej muzyki, rozwiesić tradycyjne sombrero (kapelusze) albo gotować dania kuchni meksykańskiej. W tym celu warto stworzyć domową mieszankę przyprawy meksykańskiej. Jest to świetny sposób na wprowadzenie smaków Meksyku do domowej kuchni. Ta mieszanka przypraw jest idealna, aby dodać odrobinę ciepła i smaku do każdej potrawy. Bez względu na to, czy użyjesz jej do doprawienia tacos lub enchiladas, czy też dodasz odrobinę do ryżu i fasoli, przyprawa ta nada Twoim potrawom pysznego smaku.
Czym jest przyprawa meksykańska?
Przyprawa meksykańska to mieszanka przypraw, które są powszechnie stosowane w kuchni meksykańskiej. Jest to mieszanka wielu przypraw i ziół, które rosną w Ameryce Północnej, a dokładniej w Meksyku. Sama przyprawa może mieć wiele składników, nie zawsze przyprawa meksykańska będzie taka sama. W Polsce bardzo znane są mieszanki przypraw do dań kuchni meksykańskiej. Poprawiają one smak i aromat potraw, a także dodają nutkę korzennego i ostrego smaku. Przyprawę meksykańską można stosować do przyprawiania wielu różnych potraw, takich jak tacos, burritos, enchiladas i quesadillas.
Co wchodzi w skład przyprawy meksykańskiej?
Tak naprawdę skład przyprawy meksykańskiej będzie się różnił od regionu Meksyku. Najczęściej korzysta się ze świeżych przypraw i ziół, które rosną w danym miejscu. Przyprawa meksykańska jest wykorzystywana bardzo często do mięsa, warzyw, ale także do ryb.
- kolendra,
- czosnek,
- oregano,
- kmin rzymski
- papryka słodka,
- pieprz czarny,
- ostre papryczki piri-piri,
- sól i cynamon (opcjonalnie).
Do jakich dań można wykorzystać przyprawę meksykańską?
Kuchnia meksykańska słynie z wielu bardzo pikantnych potraw. Niektóre z nich są tak ostre, że mogą spowodować telefon do firmy o usługach, takich jak: międzynarodowy transport zwłok, jeśli jesteśmy w Meksyku. Są one naprawdę palące, ale także niesamowicie smakowite. Tradycyjne meksykańskie dania są bardzo mocno przyprawione, ponieważ są dobrym konserwantem żywności i pobudzają apetyt. Meksykanie uwielbiają ostre papryczki i bardzo często dodają je do wielu potraw. W wielu regionach, kucharze dodają osobno każdą przyprawę, lecz w Polsce coraz powszechniejsza stała się przyprawa do dań meksykańskich. Do jakich dań można wykorzystać przyprawę meksykańską? Do wielu tradycyjnych przekąsek i dań, które na samym początku pojawią nam się w głowie na hasło Meksyk. Będą to dania, takiej jak tacos, enchiladas, burritos i quesadillas.
Przepis na domową przyprawę meksykańską
Do przygotowania własnej mieszanki będą nam potrzebne przyprawy dostępne w każdym sklepie. Jaki jest przepis na domową przyprawę meksykańską? Należy przygotować właściwe wartości poszczególnych przypraw:
- 1 łyżka kolendry,
- 0,5 łyżki czosnku,
- 1 łyżka oregano,
- 2 łyżki kminu rzymskiego,
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- 1 łyżka pieprzu czarnego,
- 1 łyżka ostrych i suszonych papryczek piri-piri,
- 0,5 łyżeczki soli i cynamonu (opcjonalnie).
Kminek w nasionach i kolendrę należy smażyć na małym ogniu na patelni. Następnie należy zmielić wszystkie składniki w blenderze lub zmiażdżyć w moździerzu. I to wszystko.
Dodaj komentarz