Przyprawa sumak – co to za przyprawa z Bliskiego Wschodu?

przyprawa sumak

W naszej kuchni znajdują się takie przyprawy, które są obowiązkowymi pozycjami na półce z przyprawami. Takie przyprawy jak pieprz, oregano czy bazylia, ma w swojej kuchni każdy kucharz. Są też przyprawy, które są bardzo popularne, ale w innych częściach świata i jedną z nich jest właśnie przyprawa Sumak. Co to za przyprawa z Bliskiego Wschodu? Jest znana od wieków i używana każdego dnia w kuchni. Wytwarza się ją z suszonych owoców rośliny Sumaka rogatego. Owoce są zbierane późnym latem, a następnie suszone w celu uzyskania przyprawy. Zazwyczaj używa się jej jako przyprawy do dań mięsnych, ale można ją również stosować w zupach i sałatkach.

Sumak – co to za przyprawa?

Znana również, jako przyprawa sumac! Sumak – co to za przyprawa? Zanim dowiemy się czym jest, warto dowiedzieć się, skąd jest czerpana. Powstaje ona z owoców krzewu o takiej samej nazwie. Rośnie on dziko w obszarze basenu Morza Śródziemnego. Upodobał sobie obszary takie jak: Sycylia, południowe Włochy, południowa Turcja, a nawet Iran. Przyprawa Sumak jest przyprawą, która najczęściej jest używana w kuchni Bliskiego Wschodu. Owoce krzewu są czerwone, a po wysuszeniu i zmieleniu mają czerwoną, a nawet brunatną barwę. Ma kwaśny, pikantny smak i można ją znaleźć w wielu potrawach, w tym w sałatkach i sosach. Nie należy zbierać owoców sumaku samodzielnie, ponieważ sumak ma odmiany trujące.

Przyprawa sumak – do czego?

W kuchni arabskiej i tureckiej sumak jest wykorzystywany od lat. Ale do czego dodaje się przyprawę sumak? Jest dodawany do hummusu. Poza tym bardzo często ma swoje wykorzystanie podczas pieczenia mięsa, owoców morza, a także ryb. Poza tym dodaje się go do wielu dań opartych na soczewicy czy ryżu. Można go używać do przygotowania sałatek oraz surówek. A co ciekawe, na Bliskim Wschodzie wykorzystuje się go również jako sos (dip). W połączeniu z innymi przyprawami ziołowymi daje niesamowicie pyszny sos do dań mięsnych i warzywnych. Stosuje się go również w marynacie. Sumak to przyprawa używana w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Mielony sumak bez problemu dostaniemy na targach i bazarach takich krajów, jak Turcja czy Iran.

Przyprawa sumak ma korzystny wpływ na zdrowie

Sumak jest przyprawą stosowaną w kuchni Bliskiego Wschodu. Jest on wytwarzany z suszonych, zmielonych jagód rośliny sumaka. Przyprawa na nieco kwaśny smak i szybko wietrzeje, ale można ją używać jako składnik do mieszanki przypraw zwanej zaatar. Poza tym, sama przyprawa sumak ma korzystny wpływ na zdrowie. Według skali ORAC, sumak jest jednym z najlepszych produktów, które pochłaniają wolne rodniki tlenowe. Sumak może też pomagać podczas biegunek i bólów brzucha, a także łagodzi objawy stanów zapalnych skóry oraz przeziębienia. Przyprawa jest również bogata w magnez, potas i wapń, a także witaminę C i kwasy omega 3. Przed spożyciem większych ilości sumaku warto zgłosić się do lekarza oraz pamiętać, o tym, aby nie zbierać owoców krzewu i przygotowywać przyprawy własnoręcznie z zebranych liści i jagód sumaku.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*