Przyprawy do gyrosa – zrób to sam

przyprawy do gyrosa

Sałatka gyros to jedna z popularnych potraw w naszym kraju. Jest to sałatka, która jest przygotowywana na bazie mięsa, które określane jest jako gyros. Mięso gyros jest wykonywane bardzo często z baraniny, a dosłownie jest określane jako każde mięso, które jest używane do potraw. Jest ono pocięte na drobne i cienkie płaty. Pochodzi z Grecji i nieco przypomina mięso kebab. W Polsce, coraz częściej przyrządza się mięso typu gyros, ale jak je przyrządzić i jakich użyć przypraw do gyrosa? Zrób to sam i stwórz własną kompozycję, która idealnie doprawi smak Twojego mięsa, które będzie mógł użyć w sałatce albo w chlebkach pita.

Jakich przypraw do gyrosa użyć?

Przyprawa do gyrosa to mieszanka przypraw, której używa się do przyprawiania mięsa, zazwyczaj jagnięcego. Jeśli nie masz przyprawy do gyrosa, możesz zastąpić ją mieszanką oregano, tymianku, soli, pieprzu i czosnku w proszku. Gyros to danie, które z ogromnym hukiem wpada na każdy stół. Sałatka gyros podawana jest w charakterystycznej szklanej misie, tak aby podkreślić warstwy. Mięso powinno być wysokiej klasy i przyprawione w odpowiedni sposób. Jakich przypraw do gyros użyć? W tym celu można wybrać jedną z gotowych mieszanek przypraw, które są dostępne na każdej półce sklepowej. Bardzo często można znaleźć ostrą i łagodną mieszankę. My polecamy stworzyć własną, domową mieszankę, która będzie przygotowana wyłącznie ze zdrowych przypraw bez utleniaczy i wzmacniaczy smaku.

Jak zrobić domową przyprawę gyros?

Przyrządzenie domowej przyprawy gyros jest niezwykle proste i przyjemne. W tym celu należy zakupić świeże i aromatyczne zioła i wymieszać je wszystkie razem. W ten sposób mamy pewność, że nasza mieszanka będzie zdrowa, a także unikniemy zbyt dużego wykorzystania soli. Przyprawa jest idealna do przyrządzania drobiu, wieprzowiny, a także jagnięciny. My polecamy mieszankę z następujących przypraw:

Całość nie powinna zająć więcej, niż pięć minut. Wszystkie przyprawy powinny być wymieszane wedle własnych preferencji smakowych. Sposób przyrządzenia mięsa różni się nieco od tego, który jest stosowany w Grecji i w Turcji. W Polsce, ciężko będzie usmażyć jedzenie na ruszcie, dlatego niektórzy stosują również marynatę do mięsa, aby podkreślić jego smak.

Do jakich mięs warto użyć przyprawy do gyrosa?

Gyros przygotowuje się w Grecji od lat. Do świetnie usmażonego mięsa dodawany jest sos tzatziki, a całość podawana jest w małym chlebku pita. Mięso to w innych kuchniach jest nazywane również, jako shoarma lub kebab. W Polsce, shoarma i gyros jest przygotowywany najczęściej z drobiu, a kebab z wołowiny/baraniny lub drobiu. W Grecji, bardzo często wykorzystywana jest jagnięcina, baranina, wieprzowina, a raczej rzadziej drób. Niezależnie od tego, jaki rodzaj mięsa wybierzemy, warto wybrać takie, które jest świeże i wysokiej jakości. Co więcej, do tych wszystkich mięs warto użyć przyprawę do gyrosa.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*