Przyprawy do pasztetu – jakich użyć?

przyprawy do pasztetu

Już wieki temu, ludzie spożywali pasztet. Ponoć, w starożytnym Rzymie był on wielkim przysmakiem. Tak naprawdę to na wyżyny wynieśli go Francuzi, którzy stali się mistrzami w przyrządzaniu pasztetu. W tym celu, używali bardzo różnego rodzaju mięsa, w pasztecie lądowała wołowina, wieprzowina, drób, a także wątróbki gęsi (do dziś foie gras jest z nich wyrabiane i uznawane za smakowitą poezję). To co było ważne kiedyś, ważne jest i teraz, a chodzi o przyprawy do pasztetu. Jakich użyć, aby domowy smak pasztetu był zawsze taki sam i smakował wszystkim członkom rodziny?

Przyprawy do pasztetu są ważne, ale nie, tak jak mięso

Baza jest najważniejsza. Nasz artykuł zaczniemy od tego, że przyprawy do pasztetu są ważne, ale nie, tak jak mięso. Bez dobrego mięsa, żadne przyprawy nie wyczarują nam świetnego smaku. Podstawą tradycyjnego pasztetu jest wieprzowina. Najczęściej używana jest łopatka, szynka lub karczek. Przydadzą się również podgardla oraz surowy boczek. Przy wyborze mięsa, powinniśmy sprawdzić jego skład i wybrać taki, który nie jest wzbogacony przeciwutleniaczami, stabilizatorami oraz wzmacniaczami smaku. Podobnie jak we Francji, mówi się, że pasztet powinien być mieszanką kilku mięs, więc warto wybrać również niewielką ilość wołowiny (najlepiej pręga).

Jakie przyprawy do pasztetu domowego?

Gdy mięso najwyższej jakości ląduje na nasz stół, warto przejść do tego, co będzie nam potrzebne, aby urozmaicić smak pasztetu. Na samym początku musimy zastanowić się co wrzucić do masy mięsnej. Suszone grzyby, czy suszone owoce nadają się fantastycznie. Śliwka jest najpopularniejszym dodatkiem do pasztetu, ale nie należy zapominać o żurawinie, a także o orzechach. Czas dokończyć dzieła za pomocą najdroższych produktów na świecie. Jakie przyprawy do pasztetu domowego będą najlepsze? Ważne jest użycie gałki muszkatołowej. Poza tym, warto skorzystać z przypraw, takich jak: ziele angielskie, czosnek, imbir, rozmaryn, tymianek, liście laurowe, majeranek, cząber, a niektórzy dosypują również ostrej papryki chili.

A może użyć gotowej przyprawy do pasztetu?

Gdy chcemy pójść na łatwiznę, możemy użyć gotowej przyprawy do pasztetu. Na naszym rynku, kilka firm oferuje kilka mieszanek. Takie mieszanki można wykorzystać również w przyrządzaniu klopsów, czy mięsa mielonego. W skład wchodzą te same przyprawy, które można użyć samemu, choć w gotowych mieszankach znajdziemy również sól, jałowiec, a także pieprz czarny. Mieszanka przypraw jest dobrym pomysłem, ale jeśli chcemy dopieścić smak naszego pasztetu, warto wybierać przyprawy, które wiemy jak działają i jaki aromat wydobędą z mięsa.

Czym jeszcze warto przyprawić pasztet?

Domowy pasztet można przyprawić jeszcze cebulą. To nie wszystko, wielu kucharzy stosuje alkohol, jako świetną przyprawę do pasztetu. Do tego celu używa się czerwonego wytrawnego wina lub nalewki ze śliwki lub żurawiny. Co niektórzy, stosują nieco mocniejszy alkohol i dolewają brandy. Jeszcze inny starają się uzupełnić naczynie z pasztetem o lampkę portugalskiego wina Porto lub hiszpańskiego wina Malaga.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*