Rozmaryn – przyprawa z antycznych czasów

rozmaryn

Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) to pachnące, wiecznie zielone zioło pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego. Jest często używany do celów kulinarnych, ale może być także uprawiany jako roślina ozdobna. Roślina była znana już w starożytnych cywilizacjach, a z gałązek rozmarynu układano wizerunki Bogów. Dziś ziele rozmarynowe ma nieco inne zadanie, a także jest znane pod nazwą olejku rozmarynowego lub po prostu rozmarynu. Przyprawa z antycznych czasów do dziś jest wykorzystywana w kuchni, lecz ma ona niezwykle wiele właściwości leczniczych, które wspomagają odporność, a także system trawienny.

Czym jest rozmaryn?

Rozmaryn to wiecznie zielony krzew o wąskich, aromatycznych liściach i małych, niebieskich kwiatach. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i należy do rodziny miętowatych. Rozmaryn ma wiele zastosowań kulinarnych i leczniczych. Stosuje się go jako dodatek smakowy do potraw, jako środek zapachowy w kosmetykach i mydłach oraz jako lek ziołowy. Rozmaryn jest bogaty w wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm ludzki.

Jakie właściwości ma rozmaryn?

Rozmaryn posiada wiele właściwości leczniczych. Roślina, z której otrzymuje się suszone liście to rozmaryn lekarski. Roślina może osiągać, aż 3 metry wysokości. Drobne, błyszczące i ciemnozielone liście przypominają igły i posiadają wiele właściwości, między innymi:

  • pobudzają czynności żołądkowe,
  • mają właściwości moczopędne, żółciopędne, żółciotwórcze,
  • zmniejszają stany skurczów obwodowych naczyń krwionośnych,
  • podnoszą sprawność fizyczną organizmu (szczególnie u starszych osób),
  • działają bakteriobójczo,
  • posiadają właściwości wzmacniające.

Do jakich potraw dodaje się rozmaryn?

Rozmaryn to również potrawa, która jest dodawana do wielu potraw. Jest ona podawana najczęściej w formie suszonych liści lub świeżych liści zerwanych prosto z rośliny uprawianej w ogródku lub w doniczce. Rozmaryn dodaje się do potraw, takich jak:

  • ryb gotowane i duszone,
  • zupa pomidorowa,
  • sos pomidorowy,
  • duszone mięso (wołowina, jagnięcina, baranina i wieprzowina),
  • mięsa smażone na ruszcie lub rożnie (kurczak i mięso z królika),
  • gotowane warzywa,
  • duszone grzyby,
  • farsze,
  • sałatki (z sałaty, pomidorów),
  • przyprawa do pizzy.

Rozmaryn w doniczce – uprawa

Rozmaryn można uprawiać w doniczkach lub w gruncie. W przypadku uprawy rozmarynu w doniczce należy wybrać doniczkę o szerokości co najmniej 30 cm, która będzie miała otwory odpływowe. Rozmaryn preferuje dobrze zdrenowaną, piaszczystą glebę i pełne słońce. Roślinę należy podlewać, gdy gleba jest sucha w dotyku. W sezonie wegetacyjnym rośliny rozmarynu należy nawozić co dwa tygodnie zrównoważonym nawozem płynnym. W miesiącach zimowych należy ograniczyć stosowanie nawozów. Aby uzyskać bardziej krzaczasty wzrost, wczesnym latem należy przyciąć końcówki pędów. Rozmaryn może być podatny na gnicie korzeni, dlatego ważne jest zapewnienie roślinie dobrego drenażu. Jeśli mieszka się w rejonie, w którym zimy są mroźne, rozmaryn najlepiej uprawiać w doniczce, którą można przenieść do pomieszczenia.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*