Sok z owoców dzikiej róży to rodzaj soku owocowego wytwarzanego z owoców dzikiej róży. Ma on zwykle czerwony lub pomarańczowy kolor i cierpki, pikantny smak. Sok z owoców dzikiej róży jest bogaty w witaminę C i inne przeciwutleniacze i był tradycyjnie stosowany ze względu na swoje korzyści zdrowotne. Coraz częściej można go spotkać na sklepowych półkach, a szczególnie w miejscach ze zdrową żywnością. Sok z dzikiej róży jest niesamowitą bombą witaminową, a także można go przyrządzić samodzielnie w swojej kuchni. Syrop z dzikiej róży jest przyjemny w smaku i często dodaje się go do wielu dań, ale także do napojów, a nawet drinków alkoholowych.
Jakie właściwości ma sok z dzikiej róży?
Owoce dzikiej róży są niezwykle bogate w naturalną witaminę C. Zjedzenie 3 owoców dzikiej róży dziennie wypełnia zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. To właśnie owoce są kluczowe podczas przyrządzania przetworów. Najlepszym czasem na zrywanie owoców jest czerwiec, lipiec i sierpień. Owoce róży są wtedy dojrzałe, a dzięki temu uzyskamy najlepszy w smaku sok z róży. Dlaczego jest on tak często wybierany i jakie właściwości ma sok z dzikiej róży? Poza wspomnianą wcześniej witaminą C, jest bogata również w witaminy: A, B1, B2, E, K i P, jak również w kwas foliowy, garbniki czy flawonoidy. Sok z dzikiej róży będzie odpowiedzialny za:
- łagodzenie bólów gardła,
- leczenie niestrawności,
- wzmocnienie odporności,
- regulowanie nadciśnienia,
- wzmocnienie naczyń krwionośnych,
- leczenie problemów jelitowych,
- łagodzenie stanów zapalnych układu moczowego,
- usprawnienie pracy nerek i wątroby,
- zmniejszenie zmęczenia,
- poprawienie wyglądu skóry,
- działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
Do czego można dodawać sok z dzikiej róży?
Sok z dzikiej róży można dodawać do wielu różnych napojów i przepisów. Zdecydowanie najczęściej jest on dodawany do różnych ciepłych napojów. Chyba każdy z nas pamięta, gdy mama dodawała kilka ml soku z dzikiej róży do herbaty. Drobna ilość soku dodana do gorącej herbaty pozwala wzmocnić odporność w czasie jesiennej i zimowej pogody. Można go dodać do wody lub wody gazowanej, aby uzyskać orzeźwiający napój, lub dodać do koktajli, aby uzyskać owocowy smak. Sok z dzikiej róży może być również używany do pieczenia lub gotowania, ponieważ dobrze łączy się zarówno ze słodkimi, jak i pikantnymi smakami. Spróbuj dodać go do ciast, ciasteczek, placków, a nawet dań pikantnych, takich jak kurczak czy wieprzowina. Dzika róża ma piękny zapach, przez co dodaje się go do olejków eterycznych, które są używane w przypadku dyfuzorów zapachowych.
Sok z dzikiej róży a ciążą
Nie ma ostatecznej odpowiedzi, jeśli chodzi o to, czy sok z dzikiej róży jest bezpieczny do spożywania w czasie ciąży. Niektóre źródła twierdzą, że witamina C, kwas foliowy i inne składniki odżywcze znajdujące się w soku z dzikiej róży mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej ciąży, podczas gdy inne ostrzegają, że kwaśny charakter soku może potencjalnie powodować problemy. Ostatecznie najlepiej jest porozmawiać z lekarzem przed spożyciem jakiegokolwiek soku w czasie ciąży, aby być po bezpiecznej stronie.
Dodaj komentarz