Sok z dzikiej róży

sok z dzikiej róży

Sok z owoców dzikiej róży to rodzaj soku owocowego wytwarzanego z owoców dzikiej róży. Ma on zwykle czerwony lub pomarańczowy kolor i cierpki, pikantny smak. Sok z owoców dzikiej róży jest bogaty w witaminę C i inne przeciwutleniacze i był tradycyjnie stosowany ze względu na swoje korzyści zdrowotne. Coraz częściej można go spotkać na sklepowych półkach, a szczególnie w miejscach ze zdrową żywnością. Sok z dzikiej róży jest niesamowitą bombą witaminową, a także można go przyrządzić samodzielnie w swojej kuchni. Syrop z dzikiej róży jest przyjemny w smaku i często dodaje się go do wielu dań, ale także do napojów, a nawet drinków alkoholowych.

Jakie właściwości ma sok z dzikiej róży?

Owoce dzikiej róży są niezwykle bogate w naturalną witaminę C. Zjedzenie 3 owoców dzikiej róży dziennie wypełnia zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. To właśnie owoce są kluczowe podczas przyrządzania przetworów. Najlepszym czasem na zrywanie owoców jest czerwiec, lipiec i sierpień. Owoce róży są wtedy dojrzałe, a dzięki temu uzyskamy najlepszy w smaku sok z róży. Dlaczego jest on tak często wybierany i jakie właściwości ma sok z dzikiej róży? Poza wspomnianą wcześniej witaminą C, jest bogata również w witaminy: A, B1, B2, E, K i P, jak również w kwas foliowy, garbniki czy flawonoidy. Sok z dzikiej róży będzie odpowiedzialny za:

  • łagodzenie bólów gardła,
  • leczenie niestrawności,
  • wzmocnienie odporności,
  • regulowanie nadciśnienia,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych,
  • leczenie problemów jelitowych,
  • łagodzenie stanów zapalnych układu moczowego,
  • usprawnienie pracy nerek i wątroby,
  • zmniejszenie zmęczenia,
  • poprawienie wyglądu skóry,
  • działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.

Do czego można dodawać sok z dzikiej róży?

Sok z dzikiej róży można dodawać do wielu różnych napojów i przepisów. Zdecydowanie najczęściej jest on dodawany do różnych ciepłych napojów. Chyba każdy z nas pamięta, gdy mama dodawała kilka ml soku z dzikiej róży do herbaty. Drobna ilość soku dodana do gorącej herbaty pozwala wzmocnić odporność w czasie jesiennej i zimowej pogody. Można go dodać do wody lub wody gazowanej, aby uzyskać orzeźwiający napój, lub dodać do koktajli, aby uzyskać owocowy smak. Sok z dzikiej róży może być również używany do pieczenia lub gotowania, ponieważ dobrze łączy się zarówno ze słodkimi, jak i pikantnymi smakami. Spróbuj dodać go do ciast, ciasteczek, placków, a nawet dań pikantnych, takich jak kurczak czy wieprzowina. Dzika róża ma piękny zapach, przez co dodaje się go do olejków eterycznych, które są używane w przypadku dyfuzorów zapachowych.

Sok z dzikiej róży a ciążą

Nie ma ostatecznej odpowiedzi, jeśli chodzi o to, czy sok z dzikiej róży jest bezpieczny do spożywania w czasie ciąży. Niektóre źródła twierdzą, że witamina C, kwas foliowy i inne składniki odżywcze znajdujące się w soku z dzikiej róży mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej ciąży, podczas gdy inne ostrzegają, że kwaśny charakter soku może potencjalnie powodować problemy. Ostatecznie najlepiej jest porozmawiać z lekarzem przed spożyciem jakiegokolwiek soku w czasie ciąży, aby być po bezpiecznej stronie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*