Trawa cytrynowa – alternatywa dla cytryny?

trawa cytrynowa

Palczatka cytrynowa to mniej znana nazwy trawy cytrynowej. Alternatywa dla cytryny? Czy ta tropikalna roślina smakuje tak samo jak cytryna? Jasnozielone łodygi cytrynowej trawy zawierają w sobie ten sam eteryczny olejek, który znajduje się w skórce cytryny. Nie jest on, jednak tak kwaśny jak, ten w żółtym cytrusie. Smak jest o wiele łagodniejszy i przypomina mieszankę cytryny i imbiru. Przyprawa ta króluje w kuchni tajskiej, ale także wykorzystuje się ją w wielu kuchniach azjatyckich, a także jest popularnym składnikiem do herbat.

Czym jest trawa cytrynowa?

Trawa cytrynowa to tropikalna roślina pochodząca z Azji. Jest to wysoka trawa o długich, cienkich liściach, które mają zapach przypominający cytrynę. Trawa cytrynowa jest używana w wielu kuchniach azjatyckich, a także w niektórych perfumach i mydłach. Co raz częściej, można zauważyć, że trawa cytrynowa służy jako ozdoba w miejscach pracy, np.: biuro prawa patentowego czy agencja reklamowa. Przyjemny zapach i ładny wygląd sprzyja posadzeniu tej rośliny na parapecie w firmie.

Trawa cytrynowa – właściwości

Trawa cytrynowa to tropikalna roślina pochodząca z Azji. Jest to wysoka, smukła roślina, która może osiągnąć wysokość do 1,2 metra. Liście są długie i cienkie, a kwiaty białe lub jasnożółte. Roślina ma silny cytrynowy zapach, dlatego często jest stosowana w kuchni i jako naturalny środek odstraszający owady. Jakie są właściwości lecznicze trawy cytrynowej? Trawa cytrynowa jest bogata w witaminy A i C, a także żelazo i magnez. Od wieków jest stosowana w medycynie tradycyjnej do leczenia różnych dolegliwości, w tym problemów trawiennych, bólów głowy i gorączki.

Co możemy przygotować z trawy cytrynowej?

Trawa cytrynowa jest wykorzystywana bardzo często w wielu kuchniach na całym świecie. Co możemy przygotować z trawy cytrynowej? Łodygę trawy cytrynowej możemy dodać do bardzo wielu potraw. Najczęściej dodaje się ją do zup, dań z curry (mięsnych i warzywnych), dań z woku, ryb, a także sosów, marynat, a nawet do deserów. Z trawy cytrynowej można przyrządzić wiele rzeczy. Trawa cytrynowa jest wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu różnych potrawach.

Jak uprawiać trawę cytrynową?

Trawa cytrynowa to roślina tropikalna, która rośnie w ciepłym i wilgotnym klimacie. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest powszechnie stosowana w kuchni azjatyckiej. Trawa cytrynowa może być uprawiana również w Polsce w doniczce w domu, a także w ogrodzie. Aby wyhodować trawę cytrynową z nasion, należy wysiać je w ciepłym, słonecznym miejscu. Glebę należy utrzymywać w stanie wilgotnym, ale nie mokrym, i nawozić co miesiąc zrównoważonym nawozem. Gdy rośliny się zadomowią, można je przesadzić do większych doniczek lub do ogrodu. Aby rozmnożyć roślinę przez podział korzeni, należy wykopać istniejącą roślinę i podzielić bryłę korzeniową na kilka części. Każdą część należy posadzić w osobnej doniczce lub w ogrodzie i dobrze podlać. Aby rozmnażać z sadzonek łodygowych, należy pobrać z istniejącej rośliny sadzonkę i usunąć dolne liście. Umieść sadzonkę w doniczce z wilgotną ziemią i utrzymuj ją w ciepłym i wilgotnym miejscu. Sadzonka powinna się ukorzenić w ciągu 4-6 tygodni. Trawa cytrynowa nie przetrwa zimy w Polsce. Roślinę można potraktować jako letnią ozdobę lub przesadzić ją na zimę do donicy i przenieść do mieszkania.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*