Zioła prowansalskie – jakie przyprawy wchodzą w skład aromatycznej mieszanki?

zioła prowansalskie

Prowansja kojarzy nam się z południem Francji. Region ten jest niezwykle uwielbiany przez Francuzów, a także turystów z całej Europy. To właśnie z tego miejsca pochodzą zioła prowansalskie. Jakie przyprawy wchodzą w skład aromatycznej mieszanki prosto z Prowansji? Zioła prowansalskie to mieszanka aromatycznych przypraw, zazwyczaj stosowana w kuchni francuskiej. Popularność tej mieszanki ziół jest tak wielka, że gotową mieszankę można znaleźć praktycznie w każdym sklepie.

Zioła prowansalskie – skład

Na stworzenie idealnej mieszanki potrzeba kilku przypraw. Bardzo często niektóre z nich są dodawane dodatkowo, lecz nie są głównymi składnikami ziół prowansalskich. Skład mieszanki to przede wszystkim:

  • rozmaryn – posiada niesamowicie silny korzenny zapach, w smaku jest nieco gorzki. Zdecydowanie pobudza apetyt i jest wykorzystywany podczas przyrządzania mięs oraz marynat.
  • tymianek – przyprawa ziołowa o przyjemnych zapachu. Listki są odpowiedzialne za aromat całej mieszanki i stosuje się go do doprawiania ciemnego mięsa.
  • cząber – gorzka w smaku i aromatyczna w zapachu. Cząber jest odpowiedzialny za delikatny aromat całej mieszanki ziół.
  • bazylia – przyprawa ziołowa, która jest odpowiedzialna za orzeźwiający smak mieszanki. Ma bardzo aromatyczny zapach i jest wykorzystywana w wielu daniach, a także jest ważnym składnikiem sałatek.

Poza wyżej wymienionymi przyprawami, do ziół prowansalskich kucharze dodają oregano, majeranek, szałwię, a także lawendę.

Jakie właściwości zdrowotne mają zioła prowansalskie?

Zioła prowansalskie to rodzaj ziół występujących zwykle w regionie Prowansji we Francji. Są one często stosowane w kuchni w celu nadania smaku potrawom. Zioła te znane są ze swoich właściwości zdrowotnych, takich jak wspomaganie trawienia, zmniejszanie stanów zapalnych i wzmacnianie odporności. Są ważnym elementem diety bezsolnej. Idealna dla diety skierowanej ku osobom, które mają problemy z ciśnieniem. Pobudzają trawienie i są niezwykle bogate we flawonoidy, alkaloidy i garbniki. Wykazują właściwości przeciwbakteryjne, a także pomagają w walce z nudnościami. Bazylia jest odpowiedzialna za właściwości antydepresyjne zawarte w mieszance ziół. Obecność tymianku sprawia, że jest to również przyprawa, która ma właściwości wykrztuśne i może być pomocna podczas walki z kaszlem.

Do jakich potraw dodaje się zioła prowansalskie?

Zioła prowansalskie to mieszanka suszonych ziół powszechnie stosowana w kuchni francuskiej. Najpopularniejszymi ziołami wchodzącymi w skład tej mieszanki są tymianek, rozmaryn, bazylia, cząber i lawenda. Ziół tych można używać do przyprawiania wielu dań. Do jakich potraw dodaje się zioła prowansalskie? Mieszanki ziół z Prowansji stosuje się do przyprawiania, mięs, zup, sosów, serów, a także sałatek. Najczęściej wykorzystuje się je do dań tłustych, ciężkostrawnych i wysokokalorycznych, ponieważ przyspieszają trawienie. Bardzo często przyprawiane są nimi także potrawy z grilla, potrawy z ryb, farsze, a nawet twarogi i sery.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*