
Zupa brzadowa to tradycyjna zupa kaszubska przygotowywana na Wigilię, która została wpisana na listę produktów, które są tradycyjne dla województwa pomorskiego. Lista została sporządzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest to zupa, która stanowi postny posiłek, składający się z suszonych owoców pochodzących z sadu. Niekiedy dodawane są do niej grzyby, starte ziemniaki, śmietanę oraz kluseczki. Zupa brzadowa stała się ważnym elementem kaszubskiej tradycji w okresie Bożego Narodzenia. To obfity posiłek, który z pewnością rozgrzeje i napełni żołądki rodziny i przyjaciół zgromadzonych przy świątecznym stole.
Historia i tradycja zupy brzadowej na wigilię
„Brzad” jak się okazuje jest to kaszubskie słowo, które dosłownie oznacza suszone owoce pochodzące z sadu, w skład takich owoców wchodzą więc jabłka, gruszki, śliwki i wiśnie. Zupa przyrządzana na wigilię właśnie z tych owoców nosi nazwę brzadowej i jest to tradycyjne, postne danie kuchni kaszubskiej. Zupa brzadowa znana jest w Polsce od co najmniej średniowiecza. Według legendy, została przywieziona do Polski w XIV wieku przez króla Kazimierza Wielkiego, który podróżował po Europie i uczestniczył we Mszy Świętej Wigilii Bożego Narodzenia w Brzegu (dzisiaj położonym na terenie Czech). Królowi spodobał się smak zupy, którą tam serwowano i postanowił przywieźć ją do Polski. Tradycyjna polska zupa brzadowa składa się z suszonych owoców oraz grzybów. Gotuje się ją długo, aby uzyskać gęstą konsystencję i intensywny smak. Jest czasem podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zupa ta stała się symbolem polskich świąt Bożego Narodzenia na Kaszubach i jest tam częścią tradycyjnego wigilijnego menu.
Jakie składniki użyć na przygotowanie zupy brzadowej?
Do przygotowania zupy brzozowej potrzebne będą następujące składniki:
- garść suszonych jabłek
- 35 g garść suszonych śliwek
- 35 g suszonych gruszek
- 35 g suszonych wiśni
- 100 g suszonych grzybów
- 4 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka miodu wielokwiatowego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
Gdy masz już wszystkie składniki gotowe, wrzuć wszystkie suszone owoce (gruszki, wiśnie, jabłka, śliwki) do garnka i zalej 3 szklankami wody i pozostaw do namoczenia. Suszone grzyby przełóż do innego garnka, również zalej resztą wody i pozostaw do namoczenia na około godzinę. Wszystkie namoczone owoce należy wyłowić z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Z grzybami należy postępować podobnie, a następnie przełożyć z powrotem do wody, w której się moczyły. Owoce i grzyby należy ugotować do miękkości w osobnych garnkach. Ugotowane grzyby powoli dodać do owoców. Można dodać również 4 łyżki wywaru, w którym gotowane były grzyby, miód, trochę soli i pieprzu do smaku. Zupę gotować na małym ogniu przez około pół godziny. Jajko należy wbić do szklanki, a następnie rozbełtać i wymieszać ze śmietaną. Zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie zawiesinę wlewać powoli do zupy, cały czas mieszając. Smacznego!
Jakie właściwości ma wigilijna zupa brzadowa?
Wigilijna zupa brzozowa to tradycyjna Kaszubska potrawa, którą spożywa się w okresie świątecznym. Ma wyjątkowy smak i aromat, który wyróżnia ją spośród innych zup. Głównym składnikiem są suszone owoce oraz grzyby, które nadają jej niesamowity i niepowtarzalny smak. Rezultatem jest obfita zupa, która jest zarówno smaczna, jak i aromatyczna. Niektóre właściwości wigilijnej brzozowej polewki to głęboki owocowy smak, bogata odżywcza zawartość i kremowa tekstura. Dodatkowo, zupa zawiera dużo witamin, które możemy znaleźć w suszonych owocach. Suszone grzyby również dostarczają nam błonnika oraz niewielkie ilości witamin z grupy B, w tym również potasu, żelaza, cynku, wapnia i magnezu.
Ile kalorii ma zupa brzadowa na wigilię?
Pojedyncza porcja zupy brzadowej na Wigilię zawiera w 100 gramach zazwyczaj około 58 kalorii. Ta ilość zmienia się w zależności od składników, których zdecydujemy się użyć np. śmietanki. Jednak ogólnie rzecz biorąc, zupa nie jest kaloryczna i z pewnością jest w stanie dostarczyć nam dużą dawkę witamin, które znajdziemy w suszonych owocach.
Dodaj komentarz