Zupa brzadowa – przepis na kaszubską zupę wigilijną

Zupa brzadowa

Zupa brzadowa to tradycyjna zupa kaszubska przygotowywana na Wigilię, która została wpisana na listę produktów, które są tradycyjne dla województwa pomorskiego. Lista została sporządzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest to zupa, która stanowi postny posiłek, składający się z suszonych owoców pochodzących z sadu. Niekiedy dodawane są do niej grzyby, starte ziemniaki, śmietanę oraz kluseczki. Zupa brzadowa stała się ważnym elementem kaszubskiej tradycji w okresie Bożego Narodzenia. To obfity posiłek, który z pewnością rozgrzeje i napełni żołądki rodziny i przyjaciół zgromadzonych przy świątecznym stole.

Historia i tradycja zupy brzadowej na wigilię

„Brzad” jak się okazuje jest to kaszubskie słowo, które dosłownie oznacza suszone owoce pochodzące z sadu, w skład takich owoców wchodzą więc jabłka, gruszki, śliwki i wiśnie. Zupa przyrządzana na wigilię właśnie z tych owoców nosi nazwę brzadowej i jest to tradycyjne, postne danie kuchni kaszubskiej. Zupa brzadowa znana jest w Polsce od co najmniej średniowiecza. Według legendy, została przywieziona do Polski w XIV wieku przez króla Kazimierza Wielkiego, który podróżował po Europie i uczestniczył we Mszy Świętej Wigilii Bożego Narodzenia w Brzegu (dzisiaj położonym na terenie Czech). Królowi spodobał się smak zupy, którą tam serwowano i postanowił przywieźć ją do Polski. Tradycyjna polska zupa brzadowa składa się z suszonych owoców oraz grzybów. Gotuje się ją długo, aby uzyskać gęstą konsystencję i intensywny smak. Jest czasem podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zupa ta stała się symbolem polskich świąt Bożego Narodzenia na Kaszubach i jest tam częścią tradycyjnego wigilijnego menu.

Jakie składniki użyć na przygotowanie zupy brzadowej?

Do przygotowania zupy brzozowej potrzebne będą następujące składniki:

  • garść suszonych jabłek
  • 35 g garść suszonych śliwek
  • 35 g suszonych gruszek
  • 35 g suszonych wiśni
  • 100 g suszonych grzybów
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Gdy masz już wszystkie składniki gotowe, wrzuć wszystkie suszone owoce (gruszki, wiśnie, jabłka, śliwki) do garnka i zalej 3 szklankami wody i pozostaw do namoczenia. Suszone grzyby przełóż do innego garnka, również zalej resztą wody i pozostaw do namoczenia na około godzinę. Wszystkie namoczone owoce należy wyłowić z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Z grzybami należy postępować podobnie, a następnie przełożyć z powrotem do wody, w której się moczyły. Owoce i grzyby należy ugotować do miękkości w osobnych garnkach. Ugotowane grzyby powoli dodać do owoców. Można dodać również 4 łyżki wywaru, w którym gotowane były grzyby, miód, trochę soli i pieprzu do smaku. Zupę gotować na małym ogniu przez około pół godziny. Jajko należy wbić do szklanki, a następnie rozbełtać i wymieszać ze śmietaną. Zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie zawiesinę wlewać powoli do zupy, cały czas mieszając. Smacznego!

Jakie właściwości ma wigilijna zupa brzadowa?

Wigilijna zupa brzozowa to tradycyjna Kaszubska potrawa, którą spożywa się w okresie świątecznym. Ma wyjątkowy smak i aromat, który wyróżnia ją spośród innych zup. Głównym składnikiem są suszone owoce oraz grzyby, które nadają jej niesamowity i niepowtarzalny smak. Rezultatem jest obfita zupa, która jest zarówno smaczna, jak i aromatyczna. Niektóre właściwości wigilijnej brzozowej polewki to głęboki owocowy smak, bogata odżywcza zawartość i kremowa tekstura. Dodatkowo, zupa zawiera dużo witamin, które możemy znaleźć w suszonych owocach. Suszone grzyby również dostarczają nam błonnika oraz niewielkie ilości witamin z grupy B, w tym również potasu, żelaza, cynku, wapnia i magnezu.

Ile kalorii ma zupa brzadowa na wigilię?

Pojedyncza porcja zupy brzadowej na Wigilię zawiera w 100 gramach zazwyczaj około 58 kalorii. Ta ilość zmienia się w zależności od składników, których zdecydujemy się użyć np. śmietanki. Jednak ogólnie rzecz biorąc, zupa nie jest kaloryczna i z pewnością jest w stanie dostarczyć nam dużą dawkę witamin, które znajdziemy w suszonych owocach.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*