Kawy Świata – Espresso

kawa espresso

Kawą świat płynie. Niezależnie czy gustujemy w kawie z Rwandy, Etiopii czy Brazylii każdy ma swój ulubiony styl parzenia kawy.  Americano, Latte, Esspreso – sposobów zaparzania kawy jest cała masa. Jeśli jednak spojrzymy na statystyki, nie idzie nie zauważyć, że większość łączy jedno- wspólna baza w postaci 30 ml. esencji Espresso .

Espresso – esencja kawy

Espresso to obecnie najpopularniejszy rodzaj parzenia kawy. Legendarny symbol Włoch, „esencja” całego kraju i regionu. Sama nazwa nie pochodzi jak pomyśli nie jeden polak od „ekspresu” lecz wywodzi się z włoskiego  słowa „espressivo” oznaczającego dobitny, dosadny, wyrazisty. Można więc powiedzieć, że opisuję właśnie esencję kawy.

Przygotowanie

Prawdziwe espresso przygotowuje się w ekspresie ciśnieniowym. Pojedyncza filiżanka espresso waha się pomiędzy 25, a 30 ml. Użyta do przygotowania kawy wodą powinna mieć ok. 90 stopni, a czas potrzebny na ekstrakcję, czyli przepuszczenie wody przez przygotowaną wcześniej (zmieloną) kawę ok. 24-26 sekund. Ziarna kakaowca użyte do przygotowania espresso

Kawy świata – bogactwo smaku i nazw

Esencja w postaci kawy espresso mieszana z różnymi dodatkami dała życie całej masie odmian tego popularnego stylu picia kawy. W końcu  żyjemy w świecie, gdzie wszystko musi mieć swoją nazwę, tak więc każda modyfikacja espresso ją posiada.

Lungo czy Dopio – najpopularniejsze rodzaje Espresso

W kawiarniach najczęściej możemy spotkać:

  1. Espresso Dopio – podwójna porcja espresso w jednej filiżance.
  2. Espresso Lungo – „długie” espresso. Podczas gdy czas ekstrakcji klasycznego espresso wynosi 24-26 sekund, a porcja ma ok. 30ml Lungo zaparza się dłużej, przepuszczając wodę przez zmieloną kawę, aż do uzyskania pojemności ok. 60 ml. Espresso Lungo ie należy mylić z Cafe Americano, które polega na zmieszaniu espresso z gorącą wodą czyli „rozcieńczeniu”.
  3. Espresso Machiato – porcja espresso wzbogacona niewielką ilością spienionego mleka

A może coś oryginalniejszego?

Mniej popularnymi, acz spotykane na całym świecie wariacjami espreso są:

  1. Espresso Coretto – mieszanka espresso z alkoholem, najczęściej whisky lub brandy.
  2. Espresso Corto – przeciwieństwo Lungo. Kawę przygotowuje się przy użyciu mniejszej ilości wody co ostatecznie daje zawartość filiżanki nie przekraczającą W sam raz na jeden łyk.
  3. Freddo – „mrożone” espresso, podawane najczęściej z kostkami lodu i dodatkiem alkoholu.
  4. Romano – popularnie zwana „kawa na kaca”. Lecznicze właściwości do espresso dostarcza dodatek soku z cytryny.
  5. Espresso Con Panna – tradycyjna baza wzbogacona bitą śmietaną

Różnorodność stylów picia espresso daje obraz jak złożoną formę przyjmują kawy świata. Niezależnie jaki sposób preferowanego przez nas picia espresso ,warto pamiętać, że całość jest tak dobra jak baza  na której budujemy. Warto odwiedzić sklep z kawą i dowiedzieć się więcej o różnicach między poszczególnymi ziarnami  z kawą. Informacji jest całą masa, podobnie jak źródeł. Nic jednak nie da tyle ile nauka na własnych błędach, tak więc pijmy i próbujmy jak najwięcej kaw świata.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*