Nikt nie wyobraża sobie smażenia, wędzenia czy gotowania ryb bez przypraw. Są one bardzo często wybierane podczas przyrządzania potraw rybnych. Poza cytryną czy limonką, stosuje się wiele przypraw, które wydobywają smak z ryb. Nie wszystkie przyprawy są odpowiednie dla wszystkich rodzajów ryb. Najważniejsza jest jednak wiedza, ponieważ każda ryba nie jest taka sama i innych przypraw użyjemy do karpia, a innych do łososia. Możesz użyć poszczególnych przypraw lub już gotowej mieszanki przypraw do ryb. Najczęściej wybierane są przyprawy ziołowe, które są znane i dostępne każdemu. Często tworzy się także marynaty i dodaje się do nich różnego rodzaju warzyw, jak suszone pomidory czy czosnek. W polskiej kuchni, niezwykle rzadko ryba króluje na stołach. Są jednak takie dni w tygodniu lub święta, których nie wyobrażamy sobie bez znakomicie przyrządzanych ryb, bo czym byłaby wigilia bez świątecznego karpia. Właśnie, dlatego tak ważna jest podstawowa wiedza na temat doboru przypraw do poszczególnych rodzajów ryb.
Ryby chude i tłuste – przyprawy do ryb
Nie każda ryba powinna być przyprawiona tymi samymi przyprawami. Prostym rozwiązaniem jest wybór mieszanki przypraw do ryb i używania jej do każdego rodzaju ryb. Jest to pewne rozwiązanie, jednak może to spowodować, że smak każdej z nich będzie bardzo podobny i nie będziemy odczuwać żadnych różnic w smaku. Ryby dzielą się na ryby chude i tłuste. Przyprawy do ryb są często zależne właśnie od tego czynnika. Do ryb chudych zaliczamy takie gatunki jak flądra, dorsz czy karp. Do ryb tłustych możemy zaliczyć węgorza, łososia czy także śledzia. Ryby są niezwykle zdrowe i powinny być jedzone bardzo często. Dostarczają do naszego organizmu bardzo dużo składników odżywczych, takich jak witaminy i sole mineralne, a przede wszystkim posiadają dużą ilość białka. Pozytywnie wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie, a co więcej zapobiegają miażdżycy.
Jakie przyprawy do ryb wybrać?
Do przyrządzania ryb, ważny jest dobór odpowiednich przypraw, po to, aby wydobyć smak z każdego rodzaju ryb. Najpopularniejszymi przyprawami są te ziołowe. Pozwalają one zabić zapach świeżych ryb, którego nie każdy jest ogromnym entuzjastą. Więc, jakie przyprawy do ryb wybrać? Można zdecydować się na:
- Estragon – o delikatnym smaku przypominającym anyż, doskonale współgra z rybami tłustymi typu łosoś czy pstrąg.
- Majeranek – wspomaga trawienie, a dodatkowo urozmaica smak ryby, szczególnie polecana do ryb tłustych.
- Koper – jest pierwszą przyprawą, która przychodzi do głowy, dodatkowo smaki nie gryzą się z kwaśną cytryną oraz z ostrym pieprzem.
- Oregano – bardzo dobrze łączy się z tłuszczem (masło lub oliwa), idealnie nadaje się do ryb chudych na przykład do dorsza lub karpia.
- Rozmaryn – dodaje delikatnie musztardowego smaku rybom, najlepiej stosować do śledzia, łososia czy także węgorzy.
- Kolendra – można użyć zarówno liści, jak i nasion, te drugie lepiej sprawdzą się w doprawianiu tłustych ryb.
Poza najbardziej znanymi przyprawami do ryb, niektórzy kucharze szczególnie cenią sobie użycie świeżej pietruszki, a także rozmarynu. Najważniejsze jest jednak zadbanie o to, aby ryby były świeże i pochodziły z dobrego miejsca. Tylko takie ryby będą smakować.