Świeży bób – jak ugotować?
Świeży bób, ten mały, zielony skarb wiosny, to warzywo, które cieszy się ogromną popularnością w sezonie. Jego jędrne ziarna pełne są smaku i odżywczych składników, co sprawia, że jest doskonałym …
Świeży bób, ten mały, zielony skarb wiosny, to warzywo, które cieszy się ogromną popularnością w sezonie. Jego jędrne ziarna pełne są smaku i odżywczych składników, co sprawia, że jest doskonałym …
Sezon grzybowy już prawie za nami, lecz dopiero teraz zaczyna się najciekawsza część dla wszystkich smakoszy. Samo zbieranie grzybów jest bardzo przyjemną formą spędzania czasu, lecz czas spędzony w kuchni …
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez koperku. Dlaczego warto dodawać koper ogrodowy do posiłków? Ma on wiele korzyści zdrowotnych. Koperek jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy i ma właściwości przeciwzapalne. Może również …
Wiele osób zastanawia się, czy sprzedawany czosnek granulowany jest tym samym, który można kupić na półce z warzywami. Czosnek jest niezwykle ważny w wielu kuchniach świata. Bez wątpienia wykorzystuje się …
Pizza to danie, które towarzyszy nam od wielu lat. Fakty na temat tego dania są jednak bardzo ciekawe. Danie nie pochodzi z Włoch. Pierwsze wzmianki o pizzy pochodzą ze Starożytnej …
Wielu z Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez schabowego lub mielonych. Kotlety mielone są kojarzone nieoderwalnie z polską kuchnią. Bardzo proste w przyrządzeniu są podawane na stole wraz z …
Karkówka jest delikatnym mięsem wieprzowym. Smakuje idealnie, a szczególnie podczas majówkowego grilla. Bardzo często jest przyprawiana wieloma dodatkami, a także zanurzana w specjalnej marynacie, aby podkreślić jej smak. Mięso z …
Czym jest kmin rzymski? Jak wykorzystać przyprawę, która od wieków jest znana w Basenie Morza Śródziemnego. Przyprawa po raz pierwszy została użyta w starożytnym Egipcie i dopiero później przywieziona do …
Prowansja kojarzy nam się z południem Francji. Region ten jest niezwykle uwielbiany przez Francuzów, a także turystów z całej Europy. To właśnie z tego miejsca pochodzą zioła prowansalskie. Jakie przyprawy …
Żurek to staropolska potrawa wielkanocna. Można go podawać z ziemniakami, gotowanym jajkiem, czy też kromką razowego pieczywa. W dniu 23 września 2020 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w …