W państwie Albania znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Tirana. Albania ma powierzchnię 28 748 km2, a liczba ludności to 3 582 205. Gęstość zaludnienia to ok. 125 os/km2. Kuchnia albańska czerpała wiele z kuchni włoskiej, a także kuchni tureckiej, lecz nie jest jej obca kuchnia bałkańska, a nawet ta orientalna. Wszystko to tworzy niesamowicie smaczną kuchnię albańską. Przyprawy kuchni albańskiej dodają aromatu i smaku wszystkim potrawom, które są chlubą Albańczyków. Większość produktów pochodzi z rodzimych pól i hodowli. Co warto zjeść w Albanii i dlaczego warto wybrać się na kulinarną wyprawę do Albańskiego Raju?Przyprawy kuchni albańskiej
Kuchnia albańska
Potrawy kuchni albańskiej
Podstawą albańskich dań są zazwyczaj świeże warzywa, oliwa z oliwek i mięso. Najpopularniejsze mięsa używane w kuchni albańskiej to baranina, a niezwykle popularne są również ryby i owoce morza. Najpopularniejszą potrawą kuchni albańskiej to tave, czyli zapiekanka przygotowana z pieczonej jagnięciny, a także ryżu wraz z jogurtowym sosem. Bardzo ważne są również sery, które są wytwarzane w okolicach Tirany. Pershesh me pule i birjan to kolejne dania mięsne. Pierwszy to indyk z chlebem kukurydzianym, a birjan to mięso podane z ryżem (najczęściej jagnięcina). Albańczycy uwielbiają grillować mięsa, a także używać wielu warzyw takich, jak bakłażany i pomidory. Supe pule to zupa, która nieco przypomina polski rosół, ponieważ jest gotowana na kurczaku, lecz ma inną konsystencję i kolor – jest gęsta i biała.