W państwie Norwegia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Oslo. Norwegia ma powierzchnię 324 220 km2, a liczba ludności to 4 546 123. Gęstość zaludnienia to ok. 14 os/km2. Norwegia należy do krajów dalekiej Północy. Uwarunkowania geograficzne mają ogromny wpływ na kształtowanie się kuchni norweskiej. Przyprawy kuchni norweskiej nie są raczej uprawiane na Półwyspie Skandynawskim. Uprawa zbóż, czy przypraw w takim klimacie jest trudnym orzechem do zgryzienia. Norwegowie korzystają z tego, co mają pod dostatkiem. Ryby i owoce morza, a także proste i bogate w kalorie potrawy.
Przyprawy kuchni norweskiej
Norweskie przyprawy są stosowane w wielu potrawach i mają charakterystyczny smak. Często stosuje się je w tradycyjnych norweskich potrawach, takich jak lutefisk i pinnekjøtt. Kuchnia norweska cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: sól morska, czosnek i szczypiorek. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni norweskiej. Zima w tym regionie świata jest bardzo trudna, dlatego szczególnie w tym czasie potomkowie Wikingów dodają wiele przypraw do swoich potraw. Królują tutaj również przyprawy ziołowe, dzięki którym można w pyszny sposób przygotować ryby, takie jak łosoś, dorsz czy sola.
Kuchnia norweska
Kuchnia norweska jest mieszanką tradycyjnych dań norweskich i potraw zaadoptowanych z innych kultur. Tradycyjne potrawy są zazwyczaj oparte na rybach, mięsie, ziemniakach i warzywach. Rybny charakter dań jest utożsamiany również z kuchnią szwedzką czy kuchnią duńską. Kuchnia norweska jest niezwykle pożywna, a ich konserwacja bardzo często opiera się na soli. Do niektórych norweskich potraw należą: lutefisk, smalahove, pinnekjøtt, raspeballer i fårikål. W Norwegii poza wysokiej jakości mięsem, popularne są także sery kozie i owcze, a także leśne owoce, takie jak: maliny, jagody i borówki.
Potrawy kuchni norweskiej
Kuchnia norweska jest kuchnią tradycyjną, ukształtowaną przez klimat i geografię kraju. Kuchnia ta opiera się na surowcach łatwo dostępnych w Norwegii, takich jak ryby, dziczyzna, jagody i produkty mleczne. Popisową potrawą kuchni norweskiej jest łosoś. Norwegowie wiedzą o nim wszystko i przyrządzają go na wiele różnych sposobów. Z łososia tworzony jest również pudding rybny. Tradycyjna kuchnia to również suszona na słońcu ryba. Można wykorzystać dorsze, makrele czy sole. Inne dania kuchni norweskiej to także zupa rybna, kotleciki rybne, czy mięso z renifera. Będąc w Norwegii warto spróbować również trunku Aquavita – przygotowany na bazie ziemniaków z kolendrą, cynamonem, goździkami i koprem włoskim.