Przyprawy kuchni nowozelandzkiej
Kuchnia nowozelandzka
Kuchnia nowozelandzka to różnorodność potraw i smaków z całego świata. Nowozelandczycy znani są z zamiłowania do dobrego jedzenia i swobodnego podejścia do spożywania posiłków. Nie ma jednego „narodowego dania” Nowej Zelandii, ale raczej różnorodność potraw i smaków, które odzwierciedlają zróżnicowaną populację kraju. Klimat i geografia tego kraju również odgrywają rolę w jego kuchni. Umiarkowany klimat Nowej Zelandii sprawia, że świeże produkty są dostępne przez cały rok. Owoce morza są niezwykle popularne w kuchni Nowej Zelandii. Duży wpływ na kuchnie miały w sumie dwie kuchnie: angielska i maoryska. Można powiedzieć, że jest to połączenie europejskich smaków z dużą nutką egzotycznych smaków. Niezwykle popularny jest batat, którego wykorzystuje się do praktycznie wszystkich potraw (pieczone mięsa, sałatek czy omletów). Nowozelandczyk lubi spożywać mięso, a szczególnie jagnięcinę (owiec jest tam o wiele więcej, niż samych ludzi).
Dania kuchni nowozelandzkiej
Tradycyjne potrawy tej kuchni to: fish and chips, sushi i kumara (dania z batatów). Narodowym posiłkiem i tradycyjnym daniem kuchni nowozelandzkiej jest kai, czyli maoryskie danie na bazie mięsa. Najczęściej jest to oczywiście jagnięcina, lecz można znaleźć wersję z baraniną i drobiem. Potrawę przygotowuje się w sposób tzw. hangi. Nowozelandczycy cieszą się również szeroką gamą owoców i warzyw, a kolejnym słynnym daniem jest paje, czyli pierogi, które spożywa się najczęściej w porze lunchu.