W państwie Cypr znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Nikozja. Cypr ma powierzchnię 9 250 km2, a liczba ludności to 771 657. Gęstość zaludnienia to ok. 83 os/km2. Cypr to wyspa, która jest podzielona na część grecką i turecką. Bardzo duże wpływy na smak potraw mają właśnie kuchnia grecka i kuchnia turecka. Cypr leży na Morzu Śródziemnym, co oznacza, że znajdziemy tam świeże produkty, pyszne posiłki, a wyjście do restauracji to przyjemna celebracja każdego dnia na wyspie. Jaka jest kuchnia cypryjska? Jakie przyprawy do kuchni cypryjskiej będą najlepiej pasować do dań?
Przyprawy kuchni cypryjskiej
Kuchnia cypryjska jest mieszanką wpływów greckich, tureckich i bliskowschodnich. Klimat i gleba na wyspie są idealne do uprawy różnych ziół i przypraw, które są używane do dodawania smaku do potraw. Do typowych przypraw używanych w kuchni cypryjskiej należą oregano, mięta, kolendra, estragon, czosnek, cynamon i goździki. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni cypryjskiej.
Kuchnia cypryjska
Kuchnia cypryjska jest mieszanką wpływów greckich, tureckich i bliskowschodnich. Jedzenie jest zazwyczaj zdrowe i aromatyczne, z naciskiem na świeże warzywa i owoce morza. Cypryjczycy od wielu lat są podzielonym państwem. Odbija się to również na kuchni lokalnej. Po jednej stronie wyspy możemy poczuć się jak w Grecji i zajadać się pysznymi potrawami znanymi z greckich wysp. Druga strona wyspy to już zmiana sposobu żywienia na ten prosto z Turcji.
Potrawy kuchni cypryjskiej
Jest wiele tradycyjnych potraw, które mogą nam się kojarzyć z wyspą. Będąc na Cyprze, warto spróbować jednej z najpopularniejszych potraw kuchni cypryjskiej. Souvlaki (choć na częściej znane jako sheftalia) to kawałki mięsa (kurczak lub wieprzowina), które są nabite na długi stalowy szpikulec i upieczony na ruszcie. Podawane są najczęściej z warzywami i frytkami lub ziemniakami. Danie można znaleźć na ulicy i zjeść je w picie (chlebku). Innym daniem jest cypryjski ser halloumi. Jest on wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego i koziego. Na Cyprze, serwuje się go w formie przystawki grillowanej. Do wielu potraw dodaje się również charakterystyczny sos tzatziki. Kolejnym przysmakiem są wszelakie sałatki, w których można znaleźć ser feta, pyszne oliwki, a całość jest polana świeżą oliwą z oliwek. Dostępna jest też cypryjska musaka, czyli danie oparte na bakłażanie (przypomina nieco lasagne). Nie możemy zapominać również o tym, że smakosze ryb i owoców morza będą tu czuli się jak w raju.