W państwie Chorwacja znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Zagrzeb. Chorwacja ma powierzchnię 56 542 km2, a liczba ludności to 4 422 248. Gęstość zaludnienia to ok. 78 os/km2. Nie ma chyba drugiego państwa na mapie Europy, które cieszą się taką popularnością wśród Polaków, jak Chorwacja. Kraj leżący nad Morzem Adriatyckim jest jedną z ulubionych destynacji wakacyjnych. Najczęściej podróżuje się tam samochodem na długi wypoczynek. Wakacje wiążą się również z poznawaniem smakołyków z danego kraju, a ma ich całkiem sporo kuchnia chorwacka. Przyprawy kuchni chorwackiej są proste, tak jak dania, które są połączeniem kuchni śródziemnomorskiej i kuchni bałkańskiej.
Przyprawy kuchni chorwackiej
Kuchnia chorwacka cechuje się bogatym wykorzystaniem przypraw, takich jak: pieprz czarny, ziele angielskie i tymianek. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni chorwackiej. Bardzo dużo dań jest przygotowywanych ze świeżych produktów. Ma to ogromny wpływ na to jak smaczne są ryby i owoce morza, Chorwaci je uwielbiają. Nie zapominają jednak o mięsie, które jedzą również bardzo często. Produkty są bardzo wysokiej jakości, a wzdłuż chorwackiego wybrzeża można znaleźć lokalne potrawy. Coś innego zjemy w Dubrowniku, a co innego na Półwyspie Istria. Na całe szczęście, w całej Chorwacji będziemy mogli posmakować chorwackich piw: Ozujsko i Karlovacko.
Kuchnia chorwacka
Kuchnia chorwacka jest mieszanką kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Potrawy są zazwyczaj obfite i sycące, z naciskiem na świeże, lokalne składniki. Popularne dania to gulasze, zupy, grillowane mięsa i owoce morza. W Chorwacji istnieje również silna tradycja wypieków i deserów. Kuchnia chorwacka jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Będąc w Chorwacji musisz spróbować chorwackich potraw i przysmaków. Kucharze potrafią gotować, a świeże i lokalne produkty to ogromny plus. W tym pięknym państwie, każdy znajdzie coś dla siebie.
Potrawy kuchni chorwackiej
Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni chorwackiej jest Burek. Pomimo tego, że nie pochodzi z Chorwacji, jest bardzo znaną przekąską typu fast food. Jagnięcina najczęściej jest podawana ze szpinakiem i białym serem. Innym daniem to ryba z grilla. Największą popularnością cieszy się dorada, a także makrela. Najczęściej podawane są z frytkami i warzywami. Ryby w Chorwacji smakują równie pysznie jak świeże owoce morza. Krewetki, małże, ostrygi, kalmary i ośmiornice to specjały kuchni w większości miejscowości nad Adriatykiem. Wracając do mięsnych potraw, cevapcici to mielone mięsne kawałki, które są przygotowywane na grillu. Innymi ciekawymi daniami jest czarne risotto, langusty, suszona szynka, a także klasyczny ser z wyspy Pag.