W państwie Zimbabwe znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Harare. Zimbabwe ma powierzchnię 390 580 km2, a liczba ludności to 12 576 742. Gęstość zaludnienia to ok. 32 os/km2. Zimbabwe leży w południowej części Afryki. Kraj ten coraz częściej staje się ciekawą destynacją turystyczną. To w końcu właśnie tam można zobaczyć przepiękne Wodospady Wiktorii i potężną rzekę Zambezi. Ale to nie wszystko co może zaoferować ten kraj, nie możemy zapomnieć o kuchni Zimbabwe. Przyprawy kuchni Zimbabwe dodają pysznego smaku potrawom.
Przyprawy kuchni Zimbabwe
W kuchni Zimbabwe stosuje się wiele różnych przypraw. Najpopularniejsze z nich to kmin, kolendra, imbir, czosnek, kurkuma, papryka i chili w proszku. Inne mniej popularne przyprawy to kardamon, goździki, cynamon, kozieradka i anyż. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni Zimbabwe. Kuchnia tego kraju nie różni się zbyt wiele od innych kuchni afrykańskich.
Kuchnia Zimbabwe
Kuchnia Zimbabwe to wyjątkowa mieszanka wpływów afrykańskich, brytyjskich i azjatyckich. Zróżnicowany klimat i geografia kraju również odgrywają rolę w różnorodności dostępnych potraw. Podstawowymi produktami są kukurydza, ryż, sorgo, proso, warzywa, owoce, mięso i ryby. Pomimo tego, że Zimbabwe nie ma dostępu do morza, bardzo popularne są tu również ryby. Jezioro Kariba oraz rzeka Zambezi są bardzo żyżne i wykorzystywane do celów żywieniowych przez mieszkańców Zimbabwe, ale także Zambii. Kuchnia Zimbabwe jest bogata i zróżnicowana. Zimbabweńczycy jedzą zazwyczaj trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Śniadanie to często lekki posiłek składający się z chleba lub owsianki, natomiast obiad i kolacja są bardziej treściwe. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: sadza, gulasz z kurczaka i masła orzechowego i ciasto z mąki kukurydzianej.
Potrawy kuchni Zimbabwe
Kuchnie afrykańskie słyną ze swojej różnorodności i czerpania z tego, co możliwe jest do przyrządzenia w najbliższej okolicy. Nie znajdziemy tu zbyt wiele importowanych towarów. Najpopularniejszą potrawą kuchni Zimbabwe jest sadza, gęsta kaszka z kukurydzy, którą zwykle podaje się z gulaszem lub warzywami. Inne popularne dania to curry z kurczaka lub wołowiny, mięsa z grilla, pilaw (danie z ryżu) oraz różne gulasze i zupy. Bardzo ciekawym daniem jest Mopane Worms. Tak, są to niesamowicie pyszne i chrupiące robaki smażone lub gotowane. Co więcej, mają o wiele więcej białka, niż np.: wołowina. Popularnym napojem jest również Maheu, wytwarzany również z kukurydzy. Do bardzo wielu potraw dodawane jest masło orzechowe, można je poczuć w Mupunga Unedovi (ryż z masłem orzechowym i gulaszem).