Jakie są najlepsze przyprawy do grzybów?
Sezon grzybowy już prawie za nami, lecz dopiero teraz zaczyna się najciekawsza część dla wszystkich smakoszy. Samo zbieranie grzybów jest bardzo przyjemną formą spędzania czasu, lecz czas spędzony w kuchni …
Sezon grzybowy już prawie za nami, lecz dopiero teraz zaczyna się najciekawsza część dla wszystkich smakoszy. Samo zbieranie grzybów jest bardzo przyjemną formą spędzania czasu, lecz czas spędzony w kuchni …
Uprawa ziół w kuchni w doniczkach ma wiele zalet. Doniczki pozwalają na łatwiejszą kontrolę jakości gleby i drenażu, a także ułatwiają ochronę roślin przed szkodnikami i chorobami. Dodatkowo, zioła uprawiane …
Niektórzy twierdzą, że to samo. Niektórzy, że nie. Ci drudzy mają rację, ponieważ to nie te same zupy – barszcz biały a żurek. Jakie są różnice? Wszystko rozchodzi się o …
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez koperku. Dlaczego warto dodawać koper ogrodowy do posiłków? Ma on wiele korzyści zdrowotnych. Koperek jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy i ma właściwości przeciwzapalne. Może również …
Palczatka cytrynowa to mniej znana nazwy trawy cytrynowej. Alternatywa dla cytryny? Czy ta tropikalna roślina smakuje tak samo jak cytryna? Jasnozielone łodygi cytrynowej trawy zawierają w sobie ten sam eteryczny …
Potrawę, taką jak flaki możemy przygotować zarówno z podrobów drobiowych, jak i wołowych. To danie nie jest zbyt skomplikowane i polega na gotowaniu przygotowanych wcześniej flaków razem z warzywami. Dzięki …
Ta przyprawa jest znana z Basenu Morza Śródziemnego. To w państwach z tego obszaru jest niezwykle znana i często dodawana do wielu przypraw. Pomimo mocnego i ostrego aromatu, można zauważyć …
Sól kuchenna to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest niezbędna w kuchni na całym świecie, ale jej nadmiar może powodować wiele złego. Podobnie jak z cukrem, ludzie nie powinni spożywać soli …
Żurek to staropolska potrawa wielkanocna. Można go podawać z ziemniakami, gotowanym jajkiem, czy też kromką razowego pieczywa. W dniu 23 września 2020 roku na Listę Produktów Tradycyjnych został wpisany w …
Intensywny, aromatyczny rosół wymaga odpowiedniego doboru przypraw. W klasycznym, tradycyjnym polskim rosole powinny być to raczej przyprawy typowe, stosowane od pokoleń. Na większą oryginalność można sobie pozwolić w rosołach, bulionach …