Przyprawy kuchni kubańskiej
W kuchni kubańskiej używa się wielu przypraw, takich jak kminek, oregano, czosnek i papryczka chili. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni kubańskiej. Przyprawy te nadają potrawom wyjątkowy smak, który jest uwielbiany przez wielu. Bardzo dużym wykorzystaniem cechują się soki z cytryny i pomarańczy kwaśnych. Przyprawia się nimi mięsa, a także znane w całej Ameryce Środkowej sosy do ziemniaków i dań. Bardzo ważna jest zasmażka z czosnku, cebuli, papryki i oliwy, którą podaje się do ryżu z fasolą, mięs i sosu pomidorowego.
Kuchnia kubańska
Potrawy kuchni kubańskiej
Kuchnia kubańska to mieszanka wpływów hiszpańskich i afrykańskich. Do najbardziej popularnych składników należą fasola, ryż, jajka i owoce. Kuba jest również bogata w różnorodność owoców morza i ryb. Karaibska kuchnia jest tu niesamowita, lecz widać ogromne wpływy kuchni afrykańskiej, z której w dawnych czasach pojawiało się wielu niewolników. Do dań kubańskich często dodaje się czosnek, cebulę i kminek. Najpopularniejszą potrawą kuchni kubańskiej jest ropa vieja, czyli długo gotowana wołowina w pomidorowym sosie. Smażone ryby i owoce morza to przysmak wielu Kubańczyków. Arroz con pollo, czyli kurczak z ryżem jest bardzo znanym daniem na wyspie podobnie jak ryż z fasolą. Jada się wiele bananów – są one gotowane, smażone. Na wyspie królują również desery, a także alkohole na czele z Cuba Libre, Pina Coladą czy Mojito.