W państwie Wenezuela znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Caracas. Wenezuela ma powierzchnię 912 050 km2, a liczba ludności to 24 654 694. Gęstość zaludnienia to ok. 27 os/km2. Kuchnia wenezuelska jest niezwykle kolorowa i smaczna. Państwo to znajduje się na w północnej części Ameryki Południowej i ma dostęp do Morza Karaibskiego. Jedzenie tam jest niezwykle pyszne i jest mieszanką różnych kuchni, dzięki której powstała kuchnia wenezuelska. Przyprawy kuchni wenezuelskiej nie odgrywają zbyt dużej roli, ale są wykorzystywane do wielu potraw. W zależności od regionu, spożywa się inne dania, a często ich nazwy pochodzą od miejsca.
Przyprawy kuchni wenezuelskiej
Kuchnia wenezuelska cechuje się delikatnym wykorzystaniem przypraw, takich jak: pietruszka, pieprz i kminek. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni wenezuelskiej. Bardzo ważną rolę odgrywają tutaj warzywa, które są dodatkiem do większości potraw, a także nabiał. Bardzo popularnym produktem jest biały ser, który jest wytwarzany w całej Wenezueli (queso blanco). Większość potraw jest bardzo sycąca, a także obfita. Osoby, które lubią jeść mogą udać się do Wenezueli, a na pewno nie wrócą z tego pięknego kraju głodni.
Kuchnia wenezuelska
Bardzo dużym uznaniem cieszy się ryż, kukurydza, a także pożywna fasola. Wiele potraw opiera się na jednym z tych składników. Kuchnia ta nie jest wybitnie zdrowa, ponieważ Wenezuelczycy smażą większość dań w głębokim oleju. Bardzo popularne są tutaj przekąski, a także międzynarodowe przekąski typu fastfood. Na domiar złego, bardzo popularne jest tu spożycie dużej ilości napojów gazowanych, o dużej ilości cukru. Na całe szczęście, klimat Wenezueli pozwala na uprawę bardzo wielu gatunków owoców oraz warzyw, które są również często wybierane przez mieszkańców tego państwa. Spożywają je na surowo lub wyciskając z nich miąższ i pijąc pyszne soki. Kuchnia wenezuelska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: arepas, perro caliente i chicha.
Potrawy kuchni wenezuelskiej
Kuchnia wenezuelska to fuzja wpływów lokalnych, hiszpańskich, afrykańskich i włoskich. Zróżnicowane ukształtowanie geograficzne kraju zapewnia obfitość świeżych owoców, warzyw i owoców morza. Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni wenezuelskiej jest arepa, czyli chleb kukurydziany smażony na grillowanym naczyniu lub głębokim tłuszczu. Jest ona najczęściej podawany z nadzieniem i przypomina kanapkę. Do wewnątrz są wrzucane bardzo różne nadzienia, można znaleźć w nich wołowinę, awokado, czarną fasolę, szynkę, a także rybę. Innymi potrawami są: cachapas (naleśniki kukurydziane), empanadas (smażone placki), pabellón criollo (ryż, czarna fasola i plantany) oraz asado negro (wolno gotowana wołowina w ciemnym sosie).