W państwie Serbia znajduje się duża liczba atrakcji turystycznych. Stolicą jest Belgrad. Serbia ma powierzchnię 88 361 km2, a liczba ludności to 10 147 398. Gęstość zaludnienia to ok. 115 os/km2. Bardzo wiele osób przypisuje większość tradycji Jugosławii właśnie Serbii. Bez wątpienia, można znaleźć bardzo dużo charakterystycznych dań w kuchni serbskiej. Przyprawy kuchni serbskiej są podobne do tych stosowanych w kuchni chorwackiej, albańskiej czy czarnogórskiej. Bałkański klimat wpływa niesamowicie na smak tradycyjnych potraw z tego regionu świata.
Przyprawy kuchni serbskiej
Kuchnia serbska charakteryzuje się dużą ilością różnych przypraw. Do najczęściej stosowanych przypraw w kuchni serbskiej należą: papryka, czarny pieprz, czosnek i oregano. Inne, mniej popularne przyprawy stosowane w serbskich potrawach to kminek, cynamon, gałka muszkatołowa i goździki. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni serbskiej.
Kuchnia serbska
Kuchnia serbska to mieszanka wpływów śródziemnomorskich, tureckich i środkowoeuropejskich. Najczęstsze dania opierają się na mięsach, takich jak wieprzowina, wołowina czy jagnięcina. Są one zazwyczaj pieczone lub grillowane i podawane z ziemniakami lub ryżem. Popularne są również gulasze, często przyrządzane z fasoli, warzyw i mięsa. Serbskie jedzenie jest zazwyczaj dość obfite i sycące. Na serbską kuchnię przez lata wpływali jej sąsiedzi. Turcję i Bliski Wschód można poczuć w wielu potrawach, podczas gdy wpływy włoskie i austriackie są również obecne. W rezultacie otrzymujemy wyjątkowe doświadczenie kulinarne, które jest jednocześnie znajome i egzotyczne. A także nie możemy zapomnieć o pysznych trunkach alkoholowych (rakiji i śliwowicy), które uwielbiają Serbowie.
Potrawy kuchni serbskiej
Kuchnia serbska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Tradycyjne potrawy tej kuchni to: bečka Šnicla (sznycel), pasulj (zupa fasolowa) i urnebes (sałatka/pasta z białego sera, kajmaka i ostrych papryczek chili). Kuchnia serbska jest przedstawicielem Bałkanów, a konkretnie byłej Jugosławii. Jest bogata i różnorodna, a na przestrzeni lat ulegała wpływom wielu różnych kultur. Pozostałe potrawy kuchni serbskiej to:
- Ćevapi: grillowane kiełbaski z mięsa mielonego, często podawane z płaskim chlebem lub chlebem pita.
- Pljeskavica: grillowany placek z mielonej wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub mieszanki wszystkich trzech rodzajów mięsa.
- Sarma: liście kapusty lub winogron nadziewane mieszanką mięsa i ryżu (przypominają polskie gołąbki).
- Burek: rodzaj pieczonego lub smażonego ciasta wypełnionego mięsem, serem lub szpinakiem.
- Musaka: zapiekane danie z warstwowych ziemniaków, mielonego mięsa i sera.