Przyprawy kuchni gruzińskiej
W kuchni gruzińskiej stosuje się wiele różnych przypraw, które pomagają nadać potrawom niepowtarzalny smak. Do najbardziej popularnych przypraw należą kolendra, kminek, kozieradka i papryka. Są to najpopularniejsze przyprawy kuchni gruzińskiej. Przyprawy te są często używane w połączeniu ze sobą, a także z innymi składnikami, takimi jak czosnek, cebula i pomidory. Gruzja jest krajem górzystym, dlatego bardzo trudno nazwać kuchnię gruzińską w każdym miejscu tak samo. Wysokie góry, ale także dostęp do morza ma duży wpływ na różnorodność kuchni, która bazuje na świeżych i lokalnych składników.
Kuchnia gruzińska
Potrawy kuchni gruzińskiej
Tradycyjną potrawą kuchni gruzińskiej jest placek chaczapuri, czyli chleb z nadzieniem serowym. W całej Gruzji, można znaleźć kilka odmian tego dania. Gruzini słyną też z pysznych zup: bozbasz przygotowana na bazie jagnięciny lub baraniny, a także charczo, czyli gulaszowa z Gruzji. Innym tradycyjnym daniem jest chinkali, czyli pierogi. Kształtem przypominają one sakiewki, a w ich wnętrzu można znaleźć mięso (wołowinę lub cielęcinę) w bulionie. Kurczak tapaka to mięsny przysmak podawany z sosem czosnkowym lub mirabelkowym. Kolejnym daniem, które warto spróbować są roladki z bakłażana, czyli badridżani.