Pieprz cayenne – pochodzenie, cena, ciekawostki

pieprz cayenne

Ostrość ponad wszystko

pieprz cayenne

Pieprz cayenne, nazywany inaczej pieprzem kajeńskim lub chilli, nazwę swoją zawdzięcza rejonowi, z którego pochodzi. Jednak podkreślić należy, że jest to jedynie rzekomy rejon Cayenne w Gujanie Francuskiej. Obecnie produkuje się ja niemal we wszystkich regionach tropikalnych i subtropikalnych, a także w Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz w Afryce, zwłaszcza we wschodnich jej regionach.

Pieprz ten znany jest ze swojej ostrości. Jednak, przyprawa ta ma naprawdę wiele odmian – wszystko zależy od tego, kiedy owoce zostały „przerobione”. Pieprz cayenne może posiadać kolor czerwony lub brązowo czerwony. Szczególnie ostre są te odmiany, które zostały zmielone wraz z nasionami. Jeżeli chce dodać tej przyprawy do naszych dań, musimy bardzo uważać. Warto dodawać tylko małe ilości, gdyż smak jest ostry i intensywny.

Pieprz kajeński świetnie wpływa na układ krążenia, pomaga w trawieniu, idealny na bóle brzucha, bóle reumatyczne i zapalenia stawów. Z pewnością przyprawa ta przyda Ci się w twojej kuchni i wzbogaci wiele Twoich potraw.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*