Prażnica – jajecznica po kaszubsku 

Prażnica - jajecznica po kaszubsku 

Kaszubski świat smakoszy to nie tylko słynne dania z gęsiny. Prażnica to ich kolejna chluba, która może przypaść do gustu mieszkańcom każdego regionu Polski. W końcu Polacy uwielbiają jajka na śniadanie. Klasyczna jajecznica ma wielu fanów, jednak w różnych regionach Polski danie przyrządza się nieco inaczej. Na Kaszubach, aby ta ciekawa potrawa była smaczna, należy wybrać odpowiednią wędlinę. Dobrze sprawdza się wędzony boczek, ale w niektórych regionach Kaszub do jajecznicy dodaje się również wędzonego węgorza!

Przepis kaszubską prażnicę

Kaszubska prażnica to jedno z tradycyjnych dań regionalnych Kaszub, które często podaje się na uroczystościach. Składniki, jakie potrzebujemy do stworzenia tego dania to przede wszystkim:

  • Pół wędzonego węgorza lub pstrąga.
  • 3 jajka,
  • pół cebuli,
  • szczypiorek,
  • pieprz i sól,
  • masło.

Sposób przygotowania:

  • Pokrój węgorza lub pstrąga w cienkie paski. Jeśli chcesz możesz wcześniej moczyć je w wodzie przez 2 godziny. Będzie wtedy bardziej kruchy i straci nieco rybiego posmaku.
  • Wbij jajka do miski. Niektórzy podczas przygotowywania jajecznicy, dodają jajka jedno po drugim bezpośrednio na patelnię, ale okazuje się, że wówczas nie mamy kontroli nad ścięciem się białek. 
  • W kolejnym kroku odpowiednio dopraw jajka solą i pieprzem według własnych upodobań.
  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła.
  • Podsmaż cebulę na patelni, a następnie dodaj jajka. 
  • Chwile przed ściągnięciem jajek z palnika, wrzuć do nich pokrojoną wcześniej rybę. 
  • Na koniec posypujemy szczypiorek i cieszymy się pyszną Kaszubską potrawą.

Kaszubska prażnica z bułką – jak zrobić?

Kaszubska prażnica z bułką to tradycyjny regionalny posiłek, który znany jest przede wszystkim na Kaszubach. Składa się z kilku składników, takich jak:

  • 3 sztuki dużych i świeżych jaj,
  • 2 łyżki masła,
  • jedna świeża bułka,
  • szczypior posiekany,
  • szczypta soli do smaku.

Kaszubska prażnica z bułką to tradycyjne danie z regionu Kaszub. Aby zrobić to danie, potrzebujemy tylko kilku składników, a smażenie zajmuje tylko kilka minut, więc kaszubskie przysmaki mogą stać się łatwym i pysznym dodatkiem do rodzinnego obiadu. W tej wersji dania zastępujemy tylko węgorza lub pstrąga bułką. Którą również kroimy w mniejsze kawałki.  

Kaszubska miodno prażnica – czym jest?

Kaszubska miodno prażnica to tradycyjna potrawa kaszubska, znana również pod nazwą „mioducha”. Jest to rodzaj chleba, który wyróżnia się przede wszystkim swoim charakterystycznym smakiem i zapachem miodu oraz prażonych orzechów. Do jego przygotowania używa się m.in. chałki, masła, mleka, jajek i cukru. Jeśli chcesz przygotować to danie namocz plastry chałki w mleku, odciśnij nadmiar i umieść na patelni z gorącym masłem. Posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka i smażyć z obu stron na złoty kolor. Nie obracać podczas smażenia tylko delikatnie potrząsnąć patelnią, aby bułki się nie skleiły. Można je jeść z serem lub dżemem. Kaszubska miodno prażnica jest często serwowana podczas regionalnych świąt i uroczystości, ale można ją również spotkać w niektórych sklepach i piekarniach na terenie Kaszub. Jest to pyszna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków oraz dla osób, które chcą spróbować czegoś typowego dla tej pięknej krainy.

Prażnica na uroczyste śniadanie

Prażnica na uroczyste śniadanie to tradycyjne danie, które cieszy się popularnością w Polsce, a zwłaszcza na Kaszubach. Ten smaczny i pożywny śniadaniowy przysmak składa się z jajecznicy zrobionej z jajek, które smaży się na maśle. Pomysł na prażnicę na śniadanie pochodzi z tego regionu i jest jednym z głównych dań podawanych podczas niedzielnego śniadania. Jajka to ważny element diety Polaków, a prażnica jest jednym z pysznych sposobów na ich konsumpcję. Prażnica może być podawana z pieczywem lub ziemniakami i jest idealna na początek dnia.

Ciekawostka o prażnicy

Ciekawostką o prażnicy jest fakt, że to typowo kaszubski produkt. Ten smaczny wędzony węgorz podawany jest z jajecznicą po kaszubsku oraz chrupiącym pieczywem, tworząc idealne śniadanie. Pomysł na takie połączenie może wydawać się nietypowy, jednak kaszubska kuchnia zawsze zaskakuje. Dobranie nietypowych składników sprawia, że smakuje inaczej niż tradycyjna jajecznica. Podczas wizyty na Kaszubach warto zobaczyć jak przygotowywana jest ta pyszna potrawa i spróbować jej na miejscu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*