Przepis na szaszłyki na grilla 

Przepis na szaszłyki na grilla 

Majówka to czas, który kojarzy się nam przede wszystkim z grillowaniem. Bez wątpienia jednym z ulubionych grillowych dań Polaków są szaszłyki. To danie wprost idealne dla miłośników mięsa i warzyw, którzy chcą zjeść coś szybko i smacznie. Szaszłyki najczęściej składają się z mięsa oraz warzyw. Przygotowanie szaszłyków zajmuje bardzo niewiele czasu, a podanie ich na stole prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Nic więc dziwnego, że szaszłyki na grillu to nieodłączny element majówkowych spotkań ze znajomymi i rodziną. Krótko mówiąc, jeśli chcesz skosztować pysznych grillowych przysmaków i spędzić czas w gronie bliskich, to szaszłyki na majówce są najlepszym wyborem.

Jakie mięso do szaszłyków na grilla?

Szaszłyki na grilla to jedno z ulubionych dań w okresie letnim. Aby cieszyć się ich smakiem, warto zwrócić uwagę na wybór mięsa. Najpopularniejszymi rodzajami mięsa na szaszłyki są:

  • Wieprzowina – Wieprzowina jest miękkie i łatwe do marynowania.
  • Drób – Indyk oraz kurczak z kolei mają delikatne mięso, ale wymagają krótszego grillowania, aby nie były suche.
  • Wołowina – Wołowina jest bardziej wytrzymała, ale w przypadku szaszłyków zaleca się ich cięcia ze strefy łopatkowej, ponieważ mięso jest tam bardziej miękkie i soczyste. 
  • Baranina – to mięso dość twarde i zawiera bardzo intensywny smak.

Warto pamiętać, aby wybierając mięso, wybierać to o niewielkiej ilości tłuszczu i dobrej jakości. Osoby preferujące mięso bez kości z pewnością wybiorą udziec z kurczaka bądź polędwicę wieprzową.

Jakie warzywa do szaszłyka?

Jeśli chcemy przygotować pyszny szaszłyk na grillu, to warto wykorzystać różne warzywa, które będą doskonale komponować się z mięsem. Do grillowania szaszłyków idealne będą:

  • cukinie,
  • pieczarki,
  • papryki,
  • cebulki,
  • bakłażany.

Wszystkie wybrane warzywa warto odpowiednio przygotować przed grillowaniem należy pokroić je na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie nadziać na patyczki do szaszłyka razem z kawałkami wybranego mięsa. Takie szaszłyki będą doskonale się prezentować na stole i na pewno przyciągną wzrok gości. Po kilku minutach na grillu, wybrane warzywa będą miękkie i soczyste, a mięso aromatyczne i doskonale upieczone.

Jak przyprawić mięso na szaszłyki?

Szaszłyki to danie popularne na grillach i imprezach. Aby przygotować mięso na szaszłyki, należy pamiętać o kilku ważnych krokach. Najpierw mięso należy pokroić w kawałki o równych rozmiarach. Następnie należy przygotować marynatę, która będzie nadawać mięsu odpowiedni smak i zapach. Do marynaty można dodać przyprawy, takie jak:

  • papryka ostra,
  • sól i pieprz,
  • oregano,
  • tymianek,
  • słodka papryka,
  • sok z cytryny,
  • czosnek,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • oliwa z oliwek.

Mięso należy moczyć w marynacie co najmniej przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Przed samym pieczeniem szaszłyka, mięso warto jeszcze posmarować oliwą i posypać solą oraz pieprzem. Gotowe szaszłyki można podać z sałatką lub grillowanymi warzywami. 

Jak grillować szaszłyki?

Jednym z ulubionych sposobów grillowania mięsa w Polsce są szaszłyki. Jeśli chodzi o grillowanie wszystko zaczyna się od odpowiedniego przygotowania mięsa, które następnie nadziewamy na metalowe patyki lub drewniane rozmoczone w wodzie, tak aby się nie spaliły podczas grillowania. Szaszłyki najlepiej grillować na rozgrzanym grillu z węglem drzewnym lub brykietem. W międzyczasie warto obracać patyki, aby mięso równomiernie się upiekło. Grillując szaszłyki, należy się również pamiętać, że czas grillowania zależy od rodzaju mięsa, ponieważ kurczak będzie gotowy wcześniej, niż wołowina. Szaszłyki można serwować z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczywo, warzywa lub sałatka.

Szaszłyki na grilla – Jak grillować szaszłyki by były miękkie i rumiane?

Szaszłyki na grilla to bardzo popularna forma przygotowania mięsa zarówno wśród miłośników grillowania, jak i amatorów kulinarnych eksperymentów. Aby zrobić idealne szaszłyki, należy przede wszystkim zadbać o właściwe przygotowanie mięsa. Warto nadziewać je na zmianę kawałkami mięsa oraz warzywami, takimi jak papryka, cebula czy bakłażan. Gdy mamy już nasze szaszłyki na patyczkach, warto posmarować je oliwą lub olejem, aby były bardziej rumiane. Warto również dodać do szaszłyka kawałek boczku, który doda mu aromatu i sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej miękkie. Podczas grillowania szaszłyków należy pamiętać o tym, aby grillować je na niewielkim ogniu, tak aby mięso zdążyło się wewnętrznie przypiec, a jednocześnie nie spalić z zewnątrz. Dodatkowo warto pamiętać o przygotowaniu mieszanki z oliwy i kwaśnej cytryny, którą można posmarować szaszłyki, aby były jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. 

Jak przygotować szaszłyki z tofu?

Aby przygotować szaszłyki z tofu, należy najpierw nadziać kawałki tofu na patyczki do szaszłyków. Następnie w misce wymieszać sos sojowy z odrobiną wody oraz dodać do niego ulubione przyprawy, by nadać smak tofu. W kolejnym kroku, należy podzielić pokrojone warzywa, takie jak pomidorek, cukinia i pieczarka, na mniejsze kawałki i nadziewać nimi tofu na patyku. Gotowe szaszłyki z tofu można grillować lub smażyć na patelni do momentu, aż tofu będzie chrupiące, a warzywa będą miękkie i soczyste. Podanie szaszłyków z tofu z ulubionym sosem, takim jak sos tzatziki lub sos czosnkowy, z pewnością dopełni ich smak. To wspaniałe bezmięsne danie, jest idealne dla wegetarian i wegan, które z powodzeniem zasmakuje również miłośnikom mięsnych szaszłyków.

Ile kcal ma szaszłyk z grilla? 

Szaszłyki z grilla to popularna i smaczna przekąska, która jednak nie należy do najmniej kalorycznych. Ich liczbę kalorii zależy przede wszystkim od składników, z których są wykonane. Oczywiście, najwięcej kalorii mają szaszłyki mięsne, zwłaszcza te z tłustych części mięsa. Szaszłyki z kurczaka czy indyka są zdecydowanie mniej kaloryczne, podobnie jak te przygotowane wyłącznie z warzyw. Warto jednak pamiętać, że podczas grillowania mięso często jest smarowane olejem, co zwiększa ilość kalorii. Dlatego warto wybierać dobrej jakości olej i stosować go z umiarem. W przybliżeniu szaszłyki z grilla mają od 100 do 200 kcal, ale ich dokładną wartość kaloryczną najlepiej sprawdzić na podstawie składników, z których zostały przygotowane.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*