Cząber – zastosowanie i pochodzenie przyprawy

Coraz więcej ludzi używa przyprawy cząber w swojej kuchni.

Jaką nazwę ma przyprawa cząber w języku łacińskim?

Większość przypraw ma swoją nazwę w języku łacińskim. Jeśli przeczytamy, gdzieś słowa Satureja hortensis, to autor miał na myśli przyprawę o nazwie: cząber.

Cząber – zastosowanie

Przyprawa cząber jest bardzo popularna w wielu kuchniach świata. Ma ona swoje zastosowanie w potrawach takich jak: potrawy z roślin strączkowych, potrawy z ziemniaków, ryby, krupnik, kapusta, sałatki, potrawy mięsne, potrawy z grzybów, kiełbasy, wędliny, sery, marynata, dziczyzna.

Cząber – pochodzenie

Wielu badaczy nadal bada pochodzenie wielu przypraw. Przyprawa cząber (a w języku łacińskim – Satureja hortensis) pochodzi prawdopodobnie z takich rejonów, jak: starożytny Rzym.