Jak powstaje czosnek granulowany?

czosnek granulowany

Wiele osób zastanawia się, czy sprzedawany czosnek granulowany jest tym samym, który można kupić na półce z warzywami. Czosnek jest niezwykle ważny w wielu kuchniach świata. Bez wątpienia wykorzystuje się go w wielu potrawach, a także stanowi bardzo ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych. Produkt ten można dostać w większości sklepów, a sama przyprawa jest jedną z tych, których nigdy nie może zabraknąć na półce z przyprawami. Jak powstaje czosnek granulowany i czy warto go stosować?

Czy czosnek granulowany jest tym samym co świeży czosnek?

Tak czosnek granulowany jest tym samym co świeży czosnek. Ten w proszku powstaje po zmieleniu świeżych ząbków czosnku. Czosnek to roślina, która rośnie przez rok lub dwa w hodowlach. W dzikiej przyrodzie, roślina jest byliną i ma piękne kolorowe kwiaty (fiolet, róż czy biel). Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, gdzie do dziś uprawia się go bardzo często i na dużych polach uprawnych. Wykorzystanie czosnku jest znane już z czasów egipskich, gdzie był on dodawany do strawy pracowników budujących piramidy, a lekarze egipscy leczyli nim wiele schorzeń.

Czosnek granulowany – właściwości

Granulowany czosnek jest formą czosnku, który został zmielony na małe kawałki. Jest on często używany jako przyprawa w kuchni. Granulowany czosnek ma silny, ostry smak i może być stosowany jako zamiennik świeżego czosnku w wielu przepisach. Jest on również częstym składnikiem mieszanek przyprawowych. Nie ma dużej różnicy pomiędzy świeżym, a czosnkiem granulowanym. Właściwości lecznicze to przede wszystkim działanie przeciwbakteryjne, ale także przeciwzapalne. Jedyną różnicą jest to, że czosnek granulowany ma nieco słabszy zapach, od tego świeżo zerwanego. Na uwadze warto mieć również przelicznik: łyżeczka czosnku granulowanego = dwa ząbki czosnku świeżego.

Do jakich potraw można dodać czosnek granulowany?

Czosnek granulowany komponuje się z wieloma pysznymi potrawami. Do jakich potraw można dodawać czosnek granulowany? Teoretycznie do tych samych, do których dodajemy ząbki czosnku podczas smażenia, gotowania czy pieczenia. Doskonałym pomysłem będzie dodanie czosnku granulowanego do potraw, takich jak: zupy, gulasze, zapiekanki i dania z makaronem. Może być on również stosowany jako przyprawa do mięs i warzyw. Jest on również niezwykle ważnym składnikiem do sosów i dipów.

Jak stworzyć domowy czosnek granulowany?

Najważniejsze to zakup dobrej jakości czosnku. Warto, aby był on z polskiej uprawy. Jak rozpoznać polski czosnek od tego importowanego z innych krajów (Chin)? Polski czosnek ma nieregularne ząbki i kształt. Jego łupina ma raczej kolor różowy i szary (a nie śnieżnobiały). Co więcej, jest mały i trudno się go obiera, a także pachnie o wiele bardziej intensywnie. Gdy dokonamy właściwego zakupu przechodzimy do procesu stworzenia domowego czosnku granulowanego. Należy obrać czosnek i grubo posiekać. Następnie zostawić na parę dni blisko kaloryfera. Gdy wyschnie, suche cząsteczki przerzucamy do moździerza i mielimy go jak najdrobniej. Dodatkowo, możemy dodać nieco soli, aby wydłużyć żywotność czosnku. Całość przesypujemy do małego słoiczka i szczelnie zamykamy.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*