Przepis na drożdżowe rogaliki – najlepsze domowe rogaliki drożdżowe 

Przepis na drożdżowe rogaliki

Drożdżowe rogaliki to pyszna przekąska, którą można delektować się na śniadanie, lunch lub kolację. Zrobienie ich w domu jest zaskakująco łatwe i można je zrobić z zaledwie kilku składników. Jeśli szukasz doskonałego przepisu na domowe rogaliki drożdżowe, gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Ciasto jest rozkosznie puszyste i mięciutkie, a jego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Istotne jest, aby dokładnie wyrobić masę, w celu uzyskania jedwabistej konsystencji i sprężystości. Rogaliki najczęściej podawane są z dżemem, czekoladą lub marmoladą, przez co są tak pyszne i uwielbiane przez większość domowników. 

Drożdżowe rogaliki kcal – ile kalorii mają drożdżowe rogaliki? 

Rogaliki drożdżowe to smaczny przysmak, który wiele osób robi na śniadanie lub przekąskę do kawy. Ile jednak kalorii mają te pyszne wypieki? Średnio jeden rogalik drożdżowy ma około 100 do 200 kcal. Jednak ilość ta może się różnić w zależności od wielkości i rodzaju rogala, który spożywasz. Na przykład, typowy zwykły rogalik szacuje się na około 170 kcal, podczas gdy większy lub w wersji z nutellą może zawierać nawet 300 kcal. Więc jeśli szukasz okazjonalnego odpustu, ale nie chcesz przyjmować zbyt wielu kalorii, to najlepiej wybrać zwykłego rogala drożdżowego!

Przepis na drożdżowe rogaliki – składniki 

Robienie rogalików drożdżowych w domu to pyszne i satysfakcjonujące doświadczenie. Aby rozpocząć, będziesz potrzebować kilku podstawowych składników:

Składniki na ciasto

  • 25 gramów świeżych drożdży,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka cukru,
  • 300 ml mleka,
  • 720 gramy mąki pszennej,
  • 100 gramów masła,
  • 4 żółtka jajek,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Nadzienie

  • 350 g marmolady, dżemu lub nutelli.

Łatwy przepis na domowe drożdżowe rogaliki 

Przygotowanie domowych rogalików drożdżowych może wydawać się trudne, ale dzięki kilku prostym krokom i odrobinie cierpliwości, możesz mieć pyszne, maślane smakołyki w krótkim czasie.

Przygotowanie rozczynu:

Na początek zacznij od zaszokowania rozczynu, do miski wlej 100 ml ciepłego mleka, dwie łyżki mąki pszennej, świeże drożdże oraz cukier. Całość składników należy dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do urośnięcia. 

Przygotowanie ciasta:

Przyszedł czas na przygotowanie ciasta. Do kolejnej miski wsyp jeszcze cztery łyżki cukru, a następnie wlej 100 gramów roztopionego i przestudzonego masła i 200 ml lekko ciepłego mleka. Na koniec do miski wlewamy wcześniej przygotowany buzujący rozczyn. Całość mieszamy i następnie wyrabiamy przez około 5 minut. Nasze ciasto po wyrobieniu powinno mieć jednolitą konsystencję. Wyrobione ciasto należy pozostawić na 30 minut w większej misce, aby miało miejsce, żeby wyrosnąć. Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto i pozostawiamy na kolejne 30 minut.

Formowanie rogali:

Ciasto dzielimy na 4 kawałki i rozwałkowujemy na blacie jeden z nich. Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 trójkątów i ponownie je rozwałkowujemy. W szerszym miejscu ciasta umieszczamy preferowane przez nas nadzienie, a następnie zwijamy od szerszego miejsca do cienkiej końcówki. W ten sposób przygotowujemy wszystkie rogaliki z pozostałych kul ciasta.

Pieczenie rogalików:

Zwinięte i wcześniej przygotowane rogaliki należy umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika możemy dodatkowo wysmarować roztrzepanym jajkiem, aby ładniej błyszczały po upieczeniu. Nasze rogale drożdżowe pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po przestudzeniu można posypać rogaliki cukrem pudrem.

Czym nadziewać puszyste rogaliki drożdżowe

Puszyste rogaliki drożdżowe to pyszny przysmak śniadaniowy, który można nadziać wieloma smacznymi nadzieniami. Puszysty rogalik drożdżowy ma lekką, zwiewną konsystencję, która sprawia, że jest idealnym przysmakiem dla dowolnej liczby słodkich nadzień. Od kremowej masy migdałowej po marmoladę i krem czekoladowy. Bez względu na to, jak zdecydujesz się nadziać swoje puszyste rogaliki drożdżowe, zawsze będą one rozkosznym śniadaniem lub przekąską o każdej porze!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*