Przepis na oponki serowe – najlepsze domowe oponki serowe

Przepis na oponki serowe
Pączki serowe są niezbędne w każdej rodzinie, w której są dzieci, jednak dorośli również je uwielbiają. Oponka serowa to prosta, ale pyszna słodka przekąska, która jest świetnym sposobem na zbliżenie ludzi. Najczęściej serwowane są podczas karnawału i na Tłusty Czwartek. Powstają z ciasta twarogowego, a następnie smażone są na głębokim tłuszczu. Ze względu na użycie sody, ciasta nie trzeba długo wyrabiać, przez co jest bardzo szybkie w przyrządzeniu. Nie należy również przesadzać z mąką, aby ciasto było puszyste i długo świeże po usmażeniu. Przygotowanie pączków serowych jest dość proste, choć należy pamiętać o kilku kwestiach.

Oponki serowe kcal – ile kalorii mają oponki serowe?

Oponki serowe to smaczna i chrupiąca przekąska, którą można znaleźć w wielu sklepach spożywczych. Są one wykonane z sera twarogowego i przybierają kształt koła. Oponki serowe stanowią doskonałą przekąskę ze względu na wysoką zawartość białka i wygodę. Zawierają jednak również niewielką ilość kalorii, a jedna porcja (około 30g) zawiera około 94 kcal. Oponki nie mają nadzienia, a tradycyjnie posypane są cukrem pudrem.

Przepis na oponki serowe – składniki

Oponka serowa przepis to pyszne danie, które jest łatwe do wykonania. Składniki do tego przepisu to:
  • 250 gramów sera półtłustego,
  • 250 gramów mąki pszennej,
  • 50 gramów cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki octu,
  • 125 ml kwaśnej śmietany.
Opcjonalnie:
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy,
  • cukier puder do posypania.
Podane przez nas składniki starczą na stworzenie aż 20 pysznych oponek serowych, którymi możesz delektować się wspólnie z rodziną i znajomymi.

Łatwy przepis na domowe oponki serowe

Robienie domowych opon serowych jest łatwym i przyjemnym przepisem, z którym poradzi sobie każdy. Ciasto: Na początku należy przecisnąć cały ser twarogowy przez praskę. Mąkę wysypujemy na blat dodajemy do niej przeciśnięty ser, cukier, żółtka, sodę, ocet oraz śmietanę. Całe ciasto zagniatamy na blacie, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe już ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, mąki powinno być wystarczająco dużo, aby ciasto nie przyklejało się do blatu. Po rozwałkowaniu ciasta wykrwawmy za pomocą szklanki kółka, a następnie małą dziurkę kieliszkiem w środku. Ciasto powstałe z wycięcia możemy ponownie ugnieść i uformować. Smażenie oponek serowych: Do dużego garnka należy wlać olej i odrobinę octu. Nasze oponki serowe smażymy z obu stron, tak aby uzyskać złoty kolor. Kiedy odpowiednio się zarumienią wykładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub wcześniej przygotowaną polewą. Można również zrobić oponki serowe w wersji nieco bardziej light i upiec je w piekarniku.

O czym pamiętać, robiąc oponki serowe?

Podczas robienia oponek do sera najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest temperatura smażenia. Dodanie do rozgrzanego tłuszczu odrobiny octu sprawi, że ciasto nie będzie pochłaniać tłuszczu. Kolejną ważną sprawą jest smażenie zbyt dużej liczby oponek na jeden raz, ponieważ każda oponka powinna swobodnie unosić się na rozgrzanym oleju. Pamiętaj również, aby nie trzymać oponek serowych zbyt długo na rozgrzanym tłuszczu, ponieważ mogą stać się zbyt chrupiące i mniej smaczne. Mając na uwadze wszystkie te wskazówki, robienie oponek serowych powinno być przyjemnym doświadczeniem, którego efektem będą pyszne smakołyki!

Jak podawać oponki serowe?

Oponki serowe to pyszna przekąska, na nadchodzący Tłusty Czwartek. Tradycyjne pączki serowe najczęściej ozdabiane są cukrem pudrem. Zawsze jednak można wymieszać cukier z cynamonem lub dodać nutę aromatu waniliowego. Dodatkowo można je zwieńczyć roztopioną czekoladą. Istnieje wiele sposobów na udekorowanie naszych świeżo zrobionych przysmaków, ale tylko i wyłącznie od naszych osobistych preferencji zależy, z czym zdecydujemy się je podać.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*