Nikt nie może sobie wyobrazić świata bez jedzenia. To pewne. Jedzenie daje nam potrzebne składniki odżywcze, bez których człowiek nie byłby w stanie przeżyć. Potrawy muszą smakować, a mają w tym pomóc przyprawy. Na świecie jest ich bardzo wiele, a wiele lat temu, handel przyprawami był niesamowicie dochodowym biznesem. Wiele przypraw potrzebuje bardzo wybrednych warunków pogodowych do wzrostu. Niektóre z nich są znane w innych częściach świata. Jedną z nich jest właśnie żółta kurkuma. Kurkuma od wieków wykazuje ciekawe właściwości. Kurkuma wykorzystywana jest na wiele sposobów. Czym jest kurkuma? Jakie właściwości ma orientalna przyprawa? Zapraszamy do zapoznania się z tą bardzo interesującą przyprawą!
Czym jest kurkuma?
Kurkuma to przyprawa o żółtym kolorze, która jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej. Jest to bylina z rodziny imbirowatych. Ma bardzo podobną budowę (kłącza) jak znany wszystkim imbir, lecz wnętrze jest jaskrawo pomarańczowe. Jego inne nazwy to także szafran indyjski, żółcień, a także imbir żółty. Roślina z której wytwarzana jest przyprawa – nazywa się ostryż długi. Ma lekko gorzki smak i jest często używana do aromatyzowania lub barwienia potraw curry. Kurkuma jest również stosowana w niektórych tradycyjnych lekach i uważa się, że ma liczne korzyści zdrowotne. Jest znana na całym świecie i chętnie wykorzystywane się ją w kuchni, lecznictwie, kosmetologii.
Jakie właściwości lecznicze ma kurkuma?
Kurkuma jest stosowana w wielu miejscach na ziemi. Kurkuma ze względu na właściwości jest bardzo popularna. Kurkuma to zioło, które od wieków jest używane w Indiach jako przyprawa i środek leczniczy. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, jest silnym środkiem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Działa ona niesamowicie dobrze na stany zapalne. Kurkumina to niezwykle silny przeciwutleniacz z grupy polifenoli. Silne działanie przeciwzapalne to również duży plus. Jego przeciwutleniające i przeciwzapalne działanie jest znane od wielu lat. Kurkumina jest wykorzystywana w lecznictwie od wielu lat. Co więcej, kurkuma to również dobra baza do działań antybakteryjnych i rozkurczających, przez co pomaga osobom, które chorują na wrzody. Kurkuma wykazuje również wspomagająco na dysfunkcje trzustki, a także pomaga przy niewydolności wątroby. Przyswajalność kurkumy jest bardzo dobra, dlatego warto dodawać ją do wielu dań. Co więcej, właściwości kurkumy to także obniżenie poziomu cukru, złego cholesterolu, poprawa odporności, a także działa ochronnie i leczniczo na narząd wzroku. Dużo badań donosi, że może być ona również pomocna w profilaktyce i walce z nowotworem: rakiem płuc, skóry, jamy ustnej, żołądka, trzustki czy wątroby. Przyswajalna przyprawa z kurkuminą jest bardzo dobra, a także wpływa na zdrowie pozytywnie i też na gojenie się ran.
Kurkuma – przeciwskazania
Co ciekawe, kurkumina najlepiej wchłania się w obecności piperyny, a jest to związek, który występuje w czarnym pieprzu. Warto połączyć te przyprawy w kuchni. Kto nie powinien stosować kurkumy? Odpowiedź jest bardzo prosta – Ci co mają uczulenie na nią. Co więcej, warto skonsultować się z lekarzem, jeśli jest się w ciąży. Duża ilość kurkumy może powodować skurcze macicy, a także osoby z niedrożnymi drogami żółciowymi powinny być ostrożne. Osoby z cukrzycą powinni także umówić się na wizytę do swojego lekarza prowadzącego. Przeciwwskazania do spożywania kurkumy nie są za duże, ale warto podejść do tego z rozsądkiem.
Przyprawa kurkuma w kuchni
Kurkuma jest wykorzystywana w kosmetyce, lecznictwie i przemyśle spożywczym. Właściwości zdrowotne są znane od wielu alt. To właśnie właściwości i działanie powodują, że złote mleko z kurkumy jest tak popularne. Jak każdej przyprawy nie powinniśmy jej dawkować w dużych ilościach, pomimo prozdrowotnego działania. Zastosowanie kurkumy w kuchni zauważalne jest od wielu lat. Mielona kurkuma to przyprawa, która jest często używana w kuchni indyjskiej. Ma ciepły, lekko gorzki smak i może być używana do aromatyzowania curry, potraw z ryżu i zup. Bardzo często ekstrakt z kurkumy można dodawać do napojów. Kurkuma dodawana jest do różnych ostrych sosów, potrawek z makaronów, popularna jest również pasta z kurkumy, Poza tym, wykorzystuje się nią do deserów czy koktajli. Kurkuma jest również używana jako barwnik spożywczy.
Dodaj komentarz