Czym jest kurkuma? Jakie ma właściwości ta orientalna przyprawa?

kurkuma

Nikt nie może sobie wyobrazić świata bez jedzenia. To pewne. Jedzenie daje nam potrzebne składniki odżywcze, bez których człowiek nie byłby w stanie przeżyć. Potrawy muszą smakować, a mają w tym pomóc przyprawy. Na świecie jest ich bardzo wiele, a wiele lat temu, handel przyprawami był niesamowicie dochodowym biznesem. Wiele przypraw potrzebuje bardzo wybrednych warunków pogodowych do wzrostu. Niektóre z nich są znane w innych częściach świata. Jedną z nich jest właśnie żółta kurkuma. Kurkuma od wieków wykazuje ciekawe właściwości. Kurkuma wykorzystywana jest na wiele sposobów. Czym jest kurkuma? Jakie właściwości ma orientalna przyprawa? Zapraszamy do zapoznania się z tą bardzo interesującą przyprawą!

Czym jest kurkuma?

Kurkuma to przyprawa o żółtym kolorze, która jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej. Wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej. Jest to bylina z rodziny imbirowatych. Ma bardzo podobną budowę (kłącza) jak znany wszystkim imbir, lecz wnętrze jest jaskrawo pomarańczowe. Jego inne nazwy to także szafran indyjski, żółcień, a także imbir żółty. Roślina z której wytwarzana jest przyprawa – nazywa się ostryż długi. Ma lekko gorzki smak i jest często używana do aromatyzowania lub barwienia potraw curry. Kurkuma jest również stosowana w niektórych tradycyjnych lekach i uważa się, że ma liczne korzyści zdrowotne. Jest znana na całym świecie i chętnie wykorzystywane się ją w kuchni, lecznictwie, kosmetologii.

Jakie właściwości lecznicze ma kurkuma?

Kurkuma jest stosowana w wielu miejscach na ziemi. Kurkuma ze względu na właściwości jest bardzo popularna. Kurkuma to zioło, które od wieków jest używane w Indiach jako przyprawa i środek leczniczy. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, jest silnym środkiem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Działa ona niesamowicie dobrze na stany zapalne. Kurkumina to niezwykle silny przeciwutleniacz z grupy polifenoli. Silne działanie przeciwzapalne to również duży plus. Jego przeciwutleniające i przeciwzapalne działanie jest znane od wielu lat. Kurkumina jest wykorzystywana w lecznictwie od wielu lat. Co więcej, kurkuma to również dobra baza do działań antybakteryjnych i rozkurczających, przez co pomaga osobom, które chorują na wrzody. Kurkuma wykazuje również wspomagająco na dysfunkcje trzustki, a także pomaga przy niewydolności wątroby. Przyswajalność kurkumy jest bardzo dobra, dlatego warto dodawać ją do wielu dań. Co więcej, właściwości kurkumy to także obniżenie poziomu cukru, złego cholesterolu, poprawa odporności, a także działa ochronnie i leczniczo na narząd wzroku. Dużo badań donosi, że może być ona również pomocna w profilaktyce i walce z nowotworem: rakiem płuc, skóry, jamy ustnej, żołądka, trzustki czy wątroby. Przyswajalna przyprawa z kurkuminą jest bardzo dobra, a także wpływa na zdrowie pozytywnie i też na gojenie się ran.

Kurkuma – przeciwskazania

Co ciekawe, kurkumina najlepiej wchłania się w obecności piperyny, a jest to związek, który występuje w czarnym pieprzu. Warto połączyć te przyprawy w kuchni. Kto nie powinien stosować kurkumy? Odpowiedź jest bardzo prosta – Ci co mają uczulenie na nią. Co więcej, warto skonsultować się z lekarzem, jeśli jest się w ciąży. Duża ilość kurkumy może powodować skurcze macicy, a także osoby z niedrożnymi drogami żółciowymi powinny być ostrożne. Osoby z cukrzycą powinni także umówić się na wizytę do swojego lekarza prowadzącego. Przeciwwskazania do spożywania kurkumy nie są za duże, ale warto podejść do tego z rozsądkiem.

Przyprawa kurkuma w kuchni

Kurkuma jest wykorzystywana w kosmetyce, lecznictwie i przemyśle spożywczym. Właściwości zdrowotne są znane od wielu alt. To właśnie właściwości i działanie powodują, że złote mleko z kurkumy jest tak popularne. Jak każdej przyprawy nie powinniśmy jej dawkować w dużych ilościach, pomimo prozdrowotnego działania. Zastosowanie kurkumy w kuchni zauważalne jest od wielu lat. Mielona kurkuma to przyprawa, która jest często używana w kuchni indyjskiej. Ma ciepły, lekko gorzki smak i może być używana do aromatyzowania curry, potraw z ryżu i zup. Bardzo często ekstrakt z kurkumy można dodawać do napojów. Kurkuma dodawana jest do różnych ostrych sosów, potrawek z makaronów, popularna jest również pasta z kurkumy, Poza tym, wykorzystuje się nią do deserów czy koktajli. Kurkuma jest również używana jako barwnik spożywczy.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*