Jakich przypraw nie powinno się łączyć w kuchni?

Jakich przypraw nie powinno się łączyć w kuchni
Jakich przypraw nie powinno się łączyć w kuchni

Połączeniem, które budzi kontrowersje i którego nie powinno się używać jest majeranek z tymiankiem. Są to zioła o podobnej barwie, zbyt mocno uwydatniające swój ton w potrawach, a zwłaszcza przy zastosowaniu ich obydwu naraz. Mogą niekorzystnie wpłynąć na smak dania i sprawić, że będzie ono mdłe. Zatem przed dodaniem jednego z nich, warto zastanowić się, czy można zastąpić tę przyprawę na inną, która podkreśli w odmienny sposób, całą formę. 

Rozwiązaniem, na które również trzeba uważać jest curry i kurkuma. Są to przyprawy powszechnie wykorzystywane do dań chińskich, ryżu lub kurczaka, natomiast ich wspólne połączenie nie współgra ze sobą i zaburza smak chińszczyzny. Jeśli trzeba użyć ich, ze względu na naturalny, żółty barwnik, lepiej wykorzystać jedną z przypraw, niżeli je zestawić. Należy pamiętać, że curry jest bardziej wyraziste w smaku, natomiast kurkuma posiada unikatowy, niepowtarzalny aromat.

Przyprawa, przyprawie nie równa

Zioła i przyprawy w swoich mieszankach często bywają nierozłączne, jednak warto zwracać uwagę, czy aby na pewno dane połączenie do siebie pasuje. W wielu przypadkach bywa tak, że jest to kwestia indywidualna i każdy może preferować inne zestawienia smakowe. Tak samo jak w przypadku ostrych przypraw w postaci pieprzu cayenne czy papryczki chili, niektórzy nie lubią ich ostrości inni wręcz ją kochają, tak również inaczej zostają odbierane walory różnych ziół. Są jednak składniki, które większości osób przypadają do gustu oraz te, nieakceptowane przez degustatorów. Odpowiednie rozplanowanie i wiedza o łączeniu przypraw posłuży wszystkim kucharzom, którzy dbają o jakość i wyjątkowość swoich potraw. Należy także pamiętać, że najważniejsze jest eksperymentowanie i nauka przez nowe doświadczenia, również te smakowe. 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*