Najdroższa przyprawa świata

najdrozsza-przyprawa-swiata

Przyprawy spożywamy w naszych kuchniach każdego dnia. Dodajemy je do niemal wszystkich dań, sosów, zup, nawet do niektórych napojów oraz drinków. Są one dodatkiem dań, które zamawiamy do domu oraz tych, które jemy w restauracjach. Bez nich, wszystkie potrawy straciłyby smak oraz aromat. Są to czynniki, które wpływają bardzo mocno na pozytywne odczucia względem danej potrawy lub napoju. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że nie są to najtańsze produkty spożywcze. Nie odczuwamy tego, gdyż zazwyczaj każdą przyprawę kupujemy na gramy. Jeżeli jednak spróbowalibyśmy przeliczyć koszty za kilogram, okazuje się, że niektóre z przypraw mogą osiągnąć naprawdę bardzo wysokie ceny, sięgające nawet do kilkudziesięciu tysięcy! A jakie są najdroższe przyprawy świata?

Ile kosztuje szafran – najdroższa przyprawa świata?

Za najdroższą przyprawę świata uznaje się szafran. Ile kosztuje szafran – najdroższa przyprawa świata? Jego średnia wartość to około 20 000 złotych za kilogram. Jednak najbardziej ceniony, pochodzący z Kaszmiru, szafran może kosztować aż 33 tysięcy złotych za kilogram! Cena ta szokuje, jednak kiedy poznajemy sposób pozyskiwania szafranu, cena przestaje dziwić. Szafran to suche znamiona kwiatu krokusa. Jest to specyficzna odmiana krokusa, której czas zbiorów wynosi 2 tygodnie. W jednym kwiatku występują trzy takie znamiona (pręciki). Na kilogram szafranu, potrzebnych jest aż 250 tysięcy zebranych kwiatów! Nikogo to jednak nie zniechęca, ponieważ niektóre z kuchni, nie mogłyby funkcjonować bez tej przyprawy. Jest ona niezwykle ceniona na całym świecie, jego aromat jest bardzo intensywny i bardzo ciężko znaleźć drugi taki zapach.

Druga najdroższa przyprawa świata – wanilia

Kolejną, bardzo drogą przyprawą jest oczywiście wanilia, której koszt sięga do 1200 zł za kilogram. Prawdziwa wanilia (można ją uzyskać również syntetycznie) to ciemne laski. Druga najdroższa przyprawa świata – wanilia jest sprowadzana z Meksyku. W tym miejscu na świecie, rosną drzewa waniliowe. Pierwotnie zbierane są jako niedojrzałe, zielone strąki, które poddawane są fermentacji oraz suszeniu. W efekcie powstaje ciemna, krucha masa, która zawiera niewielkie ilości substancji aromatycznych. Przyprawa z wanilii jest chętnie dodawana do wypieków. Wanilia jest podobna do czarnej porzeczki, ale o wiele bardziej aromatyczna. Jej smak i zapach są intensywne, dlatego wykorzystuje się ją również w branży perfumeryjnej, jak również w branży kosmetycznej.

Trufle – jedna z najdroższych przypraw świata?

Często w zestawieniach przypraw, za które musimy wydać niebotyczne pieniądze, znajdziemy również trufle. Jedna z najdroższych przypraw świata, ale czy na pewno jest przyprawą? Jak wiemy trufle, to również najdroższe grzyby świata. Nie można podać, jednak ich ceny regularnej, gdyż jest ona uzależniona od ilości na rynku – zbiory bowiem każdego roku są inne – bardziej lub mniej obfite. Ich cena za kilogram waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Trufle często stosuje się jako przyprawę, w wykwintnych restauracjach. Warto zaznaczyć, że trufle nie są jedynymi grzybami, które występują w Polsce. W naszym kraju można spotkać także: prawdziwki, borowiki, młode grzyby i inne.

Starożytna i droga przyprawa świata – kardamon

Kardamon jest przyprawą pochodzącą z Indii i Sri Lanki. Od wieków używano go w kuchni, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie, w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, lecz dziś jest ona uprawiana również w Afryce czy także Ameryce Łacińskiej. Nie wszyscy wiedzą, że możemy ją dodawać do drobiu, ryb, a nawet do kawy. Czyni ją również bardzo cenną, starożytną i drogą przyprawą świata. Kardamon znany jest pod wieloma nazwami, w tym Cardanom, cardamon. Kardamon jest przyprawą korzenną, która wymaga specjalnych warunków do uprawy. Jej zbiory nie są najłatwiejsze, dlatego cena wynosi około 500 zł.

Inne najdroższe przyprawy świata

Kurkuma to coraz bardziej znana w Polsce przyprawa. Również nie należy do najtańszych. Jej cena waha się od 100 do 400 zł za kilogram. Przyprawa ta posiada fantastyczne działanie bakteriobójcze, a wytwarza się ją z kłączy ostryżu. Proces ten nie jest ani łatwy, ani krótki. Kłącza muszą zostać sparzone, następnie bardzo drobno zmielone. Od kurkumy droższy jest cynamon. Za przyprawę tę najlepszej jakości, musimy zapłacić nawet 700 zł za kilogram. Cynamon wytwarzany jest z kory cynamonowca, jednak, w niektórych regionach opracowano wytwarzanie go także z innych gatunków drzew. Obie przyprawy możemy uzyskać z roślin uprawianych w strefach tropikalnych. Pomimo że ich cena nie jest tak ogromna jak szafranu czy wanilii, to możemy je zaliczyć do innych najdroższych przypraw świata. Są one jednak coraz bardziej powszechne w polskich kuchniach, co wpływa pozytywnie na smak przyrządzanych przez nas potraw.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*