Ziele angielskie – przyprawa pochodząca z Ameryki Południowej

ziele angielskie

Owoc drzewa pimentowego to ziele angielskie. Przyprawa pochodząca z Ameryki Południowej jest obecnie dostępna na całym świecie. Drzewo pimentowe, czyli korzennik lekarski rośnie przede wszystkim na Jamajce, w krajach Ameryki Południowej, a także w Azji. Indie, Wietnam czy Tajlandia to państwa, w których można znaleźć uprawy tego drzewa. Zostało ono odkryte w XVII wieku, lecz w Europie pojawiło się prawie 100 lat później. Polska nazwa wzięła się od popularności tej przyprawy w Wielkiej Brytanii, lecz w samej Anglii można jest ona nazywana pimento lub allspice.

Pochodzenie – ziele angielskie

Ziele angielskie musi pochodzić z Anglii. Jest to jednak nieprawda, ponieważ Ameryka Południowa to miejsce pochodzenia ziela angielskiego. Przyprawa jest używana w wielu kuchniach świata, a także w kuchni angielskiej. To właśnie, dlatego przyprawa nosi nazwę ziela angielskiego. Na Wyspach Brytyjskich stała się niezwykle popularna, a wielu ludzi zaczęło stosować nawet nazwę pieprz angielski. Polacy przejęli tę nazwę i dziś jest ona znana jako ziele angielskie. W Polsce, najczęściej można zakupić ziele angielskie, które pochodzi z Meksyku. Jest ono nieco mniej aromatyczne i zawiera mniej olejku eterycznego, niż te z Jamajki.

Jakie właściwości ma ziele angielskie?

Ziele angielskie to przyprawa, która jest używana w wielu różnych kuchniach. Ma wyjątkowy smak, który może przypominać połączenie goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Ziele angielskie jest przyprawą uniwersalną, którą można stosować w daniach słodkich i pikantnych. Ziele angielskie ma cierpki i gorzki smak zarazem. Przede wszystkim przypomina w smaku pieprz. Jest on bogaty w żelazo, potas, a także w selen. Dodatkowo, ma w sobie wiele witaminy A, B6 i C. Jakie właściwości ma ziele angielskie? Pomaga na wzdęcia, ponieważ działa rozkurczowo. Ma także działanie przeciwwymiotne, a także łagodzi bóle reumatologiczne i jest antyoksydantem. Jest również dobry przy walce z katarem i bólem gardła. Można go dodawać również do herbat rozgrzewających.

Do czego można wykorzystać ziele angielskie w kuchni?

Ziele angielskie to przyprawa, którą można stosować w wielu różnych potrawach. Ma wyjątkowy smak, który może dodać głębi i złożoności każdemu daniu. Ziele angielskie można stosować w daniach słodkich lub pikantnych, a także do pieczenia lub gotowania. Do czego można wykorzystać ziele angielskie w kuchni? Najczęściej wykorzystuje się go do przyrządzania potraw z ryb. Ziele angielskie jest ważnym składnikiem do marynaty i nadaje rybie aromatycznego smaku. „Pieprz angielski” można wykorzystać też w daniach mięsnych (żeberka z ananasem), a także jest dobrą przyprawą do sosów. Stosuje się go także do wielu zup, a nawet do wędlin. Jest składnikiem wielu pikantnych ketchupów, sosów BBQ, lecz w niektórych krajach owoce korzennika lekarskiego są wykorzystywane do produkcji likierów (pimento dram). Ziele angielskie to także składnik do wypieków, np.: ziołowe ciasteczka.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*