Jak przyprawy wpływają na smak potraw?

Jak przyprawy wpływają na smak potraw
Jak przyprawy wpływają na smak potraw

Dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w gotowaniu świat przypraw może wydawać się nieco skomplikowany. Nie ma się co dziwić – jest ich naprawdę dużo, każda charakteryzuje się swoim własnym smakiem i czasami trudno jest zdecydować jakie połączenie będzie najlepsze. Dodanie odpowiednich przypraw sprawi, że danie będzie aromatyczne i przepyszne, ale bardzo ważne jest również zachowanie umiaru. Łatwo jest przesadzić i zepsuć smak dania.

Dlaczego warto używać przypraw?

Przyprawy odznaczają się szeregiem zalet, dlatego warto dodawać je do każdego dania. Przede wszystkim wzbogacają smak potraw. Nadają im bardziej wyrazisty smak i aromat. Ale walory smakowe to nie wszystko. Badania pokazują, że przyprawy wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Pomagają w leczeniu różnych dolegliwości, korzystnie wpływają na pracę żołądka, a nasz organizm dużo lepiej radzi sobie z trawieniem przyprawionych dań. Są więc one połączeniem przyjemnego z pożytecznym, czyli walorów smakowych i właściwości leczniczych. A jak dokładnie poszczególne przyprawy wpływają na smak potraw?

Zioła a smak dań

Niezmiennie od wielu lat zioła są jednymi z najpopularniejszych przypraw. Możemy używać zarówno świeżych ziół, jak i suszonych. Warto wiedzieć, że najlepiej jest je dodawać pod koniec gotowania, aby nie straciły swojego smaku i aromatu. Każda z ziołowych przypraw charakteryzuje się nieco innymi walorami smakowymi. Świeży tymianek i majeranek sprawią, że nasze danie będzie miało nieco bardziej świeży i orzeźwiający smak. Polecane są one szczególnie do potraw mięsnych. Fani kuchni włoskiej zapewne wiedzą, że podobnych doznań może dostarczyć bazylia. Idealnie komponuje się ona z potrawami na bazie pomidorów, nadając im orzeźwiający oraz lekko słodki smak. Bardzo popularne jest także oregano, które sprawi, że danie będzie miało charakterystyczny ziołowy, nieco gorzki smak.

Przyprawy rozgrzewające

Bardzo popularne są również przyprawy rozgrzewające, które kojarzone są głównie z jesienią i zimą, jednak wiele osób sięga po nie chętnie przez cały rok. Do przypraw rozgrzewających zaliczyć możemy pieprz czarny, cynamon, pieprz cayenne, kardamon, imbir, kurkumę, kminek, gałkę muszkatołową i goździki. Każda z nich nieco inaczej wpłynie na smak naszych potraw. Czarny pieprz od wielu lat jest jedną z najbardziej znanych przypraw. Dzięki swojej uniwersalności świetnie komponuje się z różnymi daniami. Już niewielki dodatek pieprzu ożywi smak potraw i sprawi, że będą one bardziej wyraziste. Podobnie jest w przypadku pieprzu cayenne. Jest to niezwykle intensywna przyprawa, które już w małych ilościach nada daniom mocny, pikantny smak i bardzo mocny aromat. Cynamon z kolei sprawi, że nasze potrawy będą mieć słodko-korzenny smak z lekką nutą pikantności. W podobny sposób na danie wpłynie kardamon, w którym oprócz słodkiego i lekko piekącego smaku można również wyczuć delikatnie cytrusowe nuty. Ciekawą przyprawą jest kurkuma. Nie tylko nadaje naszym potrawom piękny, lekko złoty kolor, ale jest także ceniona pod względami zdrowotnymi. Jeśli chodzi o jej smak to należy pamiętać, aby uważać z ilością. Szczypta kurkumy sprawi, że danie będzie lekko ostre, ale zbyt duży dodatek tej przyprawy może nadać gorzkiego smaku. Imbir to przyprawa odpowiedzialna za ostry, ale jednocześnie cytrusowy i korzenny smak. Podobnymi właściwościami charakteryzują się goździki i kminek, które w smaku są słodkawe i nieco piekące. Jeśli zależy nam na nieco bardziej łagodnym smaku to warto sięgnąć po gałkę muszkatołową, która również jest bardzo intensywna, ale nieco mniej pikantna.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*